Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του «νέου εσωτερικού πυρήνα της Γης».

 

Ανακαλύφθηκε πέμπτο στρώμα στον πυρήνα της Γης

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU), επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του «νέου εσωτερικού πυρήνα της Γης».

Είναι ακόμα δύσκολο να αναλυθεί και να παρατηρηθεί αυτό το πρόσφατα ανεκμετάλλευτο στρώμα, εξήγησε η Joanne Stephenson, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, αλλά μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα άγνωστο, μυστήριο γεγονός που συνέβη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Γης μας.


“Είναι πολύ συναρπαστικό και μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ξαναγράψουμε τα βιβλία!” συνέχισε.


Η νέα ανακάλυψη των ερευνητών μπορεί να αλλάξει τα εγχειρίδια της επιστήμης της ζωής και της επιστήμης της Γης. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Geophysical Research και εξηγεί ότι Η Γη μπορεί να αποτελείται από ένα πέμπτο στρώμα εντός του εσωτερικού του πυρήνα. Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Γη πέρασε 500 εκατομμύρια χρόνια δημιουργώντας και καταστρέφοντας ηπείρους.

Δομή εσωτερικού της Γης
Δομή της Γης
 
Μέχρι τώρα, η επιστημονική κοινότητα είχε συμφωνήσει σε τέσσερα στρώματα γης. Αυτά είναι ο φλοιός, ο μανδύας, ο εξωτερικός πυρήνας και ο εσωτερικός πυρήνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε ένα πέμπτο επίπεδο, αλλά οι προηγούμενες παραδοχές είχαν απορριφθεί. Η Joanne Stephenson που ηγήθηκε της μελέτης είπε: «Η ιδέα ενός άλλου ξεχωριστού στρώματος προτάθηκε πριν από μερικές δεκαετίες,αλλά τα δεδομένα δεν ήταν σαφή. Αντιμετωπίσαμε αυτό το πρόβλημα χρησιμοποιώντας έναν εξαιρετικά έξυπνο αλγόριθμο αναζήτησης για να περιηγηθούμε σε χιλιάδες μοντέλα εσωτερικού πυρήνα"


Το "νέο" στρώμα του πυρήνα της Γης


Αυτή η σύνθεση της νέας στρώσης υποδηλώνει ότι η ιστορία του πλανήτη μας μπορεί να περιλαμβάνει δύο διαφορετικά γεγονότα ψύξης. Η διερεύνηση και η ανάλυση του εσωτερικού πυρήνα του πλανήτη μας, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα την ιστορία και την εξέλιξή του.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι αυτήν την πρόσφατη μελέτη του ANU είναι ότι η Γη αποτελείται από τέσσερα κύρια στρώματα: τον φλοιό, τον μανδύα, τον εξωτερικό πυρήνα και τον εσωτερικό πυρήνα. Το νέο στρώμα που ανακάλυψε η ομάδα βρίσκεται στον εσωτερικό πυρήνα.

Παρόλο που τα ευρήματα της ομάδας είναι νέα, αυτή η ιδέα ενός άλλου στρώματος υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια. Ωστόσο, τα «δεδομένα ήταν πολύ ασαφή», επεσήμανε ο Stephenson.

“Το ξεπεράσαμε αυτό χρησιμοποιώντας έναν πολύ έξυπνο αλγόριθμο αναζήτησης για να ανιχνεύσουμε χιλιάδες μοντέλα του εσωτερικού πυρήνα.“

Υπάρχει ακόμη πολύ περισσότερη μελέτη και παρατήρηση που πρέπει να γίνουν πριν επιβεβαιωθούν πλήρως τα συμπεράσματα της ομάδας, έγραψε το Science Alert. Το συμπέρασμα των ερευνητών ευθυγραμμίζεται με τις άλλες μελέτες που επικεντρώθηκαν επίσης στον εσωτερικό πυρήνα της Γης.

Η καλύτερη κατανόηση της δομής της Γης μας, και επομένως της ιστορίας, μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις αλλαγές που σημειώθηκαν πριν οι άνθρωποι να τις παρατηρήσουν και να τις συσχετίσουν με τις σύγχρονες γεωλογικές αλλαγές.


Το πέμπτο στρώμα της Γης μαρτυράει το παρελθόν της


Συμπέρασμα ενός πέμπτου στρώματος γης που βρίσκεται στον εσωτερικό πυρήνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο. Εξέτασε ένα τεράστιο ποσό δεδομένων των σεισμικών γεγονότων των τελευταίων δεκαετιών. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με το τρέχον μοντέλο της δομής της Γης. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι ο καλύτερος τρόπος να ταιριάξουν τα δεδομένα με την εσωτερική δομή της Γης είναι να έχουμε ένα πέμπτο στρώμα.

Επιπλέον, το πέμπτο στρώμα που ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να μαρτυρήσει ένα σημαντικό γεγονός στο γήινο ιστορικό. Η Joanne Stephenson εξήγησε ότι: «Βρήκαμε κάποια στοιχεία που μπορεί να υποδηλώνουν μια αλλαγήστη δομή του σιδήρου, υποδηλώνοντας πιθανώς δύο ξεχωριστά γεγονότα ψύξης στην ιστορία της Γης." Όσον αφορά την ιστορία του πλανήτη μας, μια διεθνής ομάδα γεωεπιστημόνων μοιράστηκε πρόσφατα ένα βίντεο που αποκαλύπτει ένα δισεκατομμύριο χρόνια εξέλιξης της Γης σε μόλις 40 δευτερόλεπτα.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη πώς σχηματίστηκε αυτό το πέμπτο στρώμα. Θα πραγματοποιηθούν περισσότερες σε βάθος μελέτες για να προσπαθήσουμε να το προσδιορίσουμε αυτό. Θα μπορούν επίσης να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του πέμπτου στρώματος στον εσωτερικό πυρήνα της Γης που περιστρέφεται τόσο γρήγορα ώστε το 2021 θα μπορούσε να μειωθεί κατά ένα δεύτερο. 




Αντλήθηκαν πληροφορίες απο:
Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης