Απόκοσμοι ήχοι, περίεργα μηνύματα, ακαθόριστοι ψίθυροι... από τη δεκαετία του 70 μέχρι σήμερα...
Οι σταθμοί αριθμών είναι ραδιοφωνικοί σταθμοί άγνωστης προέλευσης, που εκπέμπουν στα βραχέα κύματα. Σε γενικές γραμμές, μεταδίδουν φωνές που διαβάζουν λίστες με αριθμούς, λέξεις ή γράμματα (μερικές φορές χρησιμοποιώντας κάποιο φωνητικό αλφάβητο).
Οι φωνές που ακούγονται στους σταθμούς αυτούς είναι συχνά τεχνητές (συντιθέμενες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή). Οι σταθμοί εκπέμπουν σε πολλές γλώσσες, και οι φωνές είναι συνήθως γυναικείες, αν και μερικές φορές χρησιμοποιούνται και φωνές αντρών ή και παιδιών.
Υπάρχουν ενδείξεις που υποστηρίζουν τη διαδεδομένη άποψη ότι οι εκπομπές αυτές χρησιμοποιούνται για να σταλούν μηνύματα σε κατασκόπους.
Καμία κυβέρνηση δεν έχει επίσημα παραδεχτεί κάτι τέτοιο, όμως σε μια περίπτωση, το 1998, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών άσκησε επίσημα δίωξη εναντίον Κουβανών για κατασκοπία με βάση τον ισχυρισμό ότι έπαιρναν κρυπτογραφημένες οδηγίες από έναν τέτοιο σταθμό.
Οι σταθμοί αριθμών εμφανίζονται και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου (αν και ορισμένοι έχουν ιστορία δεκαετιών), και η δραστηριότητά τους, αν και έχει μειωθεί ελαφρά από τις αρχές της δεκαετίας του '90, συνεχίζεται παρά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Κάποιοι από τους σταθμούς ακολουθούν αυστηρό πρόγραμμα εκπομπών, ενώ άλλοι εκπέμπουν φαινομενικά τυχαία.
Οι εκφωνητές μπορεί να διαβάζουν αριθμούς, γράμματα, λέξεις, μελωδίες ή κώδικα Μορς. Η φωνή που μεταδίδει τις πληροφορίες μπορεί να προέρχεται από κάποιον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή να είναι αυθεντική.
Η ιδιομορφία και το απόκοσμο των μεταδόσεων, όπου μια φωνή αναγγέλλει αριθμούς, μερικές φορές επί ώρες, αλλά και το πολύ χαρακτηριστικό στυλ ορισμένων σταθμών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ακροατών των βραχέων, που έχουν δώσει χαρακτηριστικά ονόματα στους σταθμούς.
Έχουν επίσης δημιουργηθεί και ορισμένες κοινότητες που παρακολουθούν τις εκπομπές τους.
Οι σταθμοί δεν μεταδίδουν τίποτα που να επιτρέπει τον καθορισμό της εθνικότητας εκτός ίσως από τη γλώσσα στην οποία μεταδίδονται τα μηνύματα τον τόπο και εξοπλισμό εκπομπής, τους ιδιοκτήτες του σταθμού, την ταυτότητα των εκφωνητών ή σε ποιον απευθύνεται η μετάδοση.
Οι μεταδόσεις αποτελούνται αποκλειστικά από κάποιον χαρακτηριστικό ήχο που επιτρέπει την αναγνώριση του σταθμού, τον οποίο ακολουθούν ατέλειωτες λίστες αριθμών ή γραμμάτων. Οι μεταδόσεις ξεκινούν συνήθως στις ολόκληρες ή μισές ώρες.
Ο πρόλογος ή εισαγωγή της μετάδοσης είναι κάποιο αναγνωριστικό, είτε του σταθμού ή και του παραλήπτη.
Το αναγνωριστικό μπορεί να είναι κάποιος κωδικός αποτελούμενος από αριθμούς ή γράμματα φωνητικού αλφαβήτου (π.χ. "Charlie India Oscar", "250 250 250"), χαρακτηριστικές φράσεις (π.χ. "¡Atención!", "1234567890") και μερικές φορές μουσική ή ηλεκτρονικοί ήχοι, παιγμένοι συνήθως σε συνθεσάιζερ ή γκλόκενσπιελ.
Κάποιες φορές, όπως στην περίπτωση των Ισραηλινών φωνητικών σταθμών, η εισαγωγή μπορεί να δείχνει και τη φύση ή την προτεραιότητα του μηνύματος που ακολουθεί (π.χ. ο κωδικός "Charlie India Oscar-2", δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα προς μετάδοση).
Η εισαγωγή συνήθως επαναλαμβάνεται για κάποιο διάστημα πριν αρχίσει το κυρίως μήνυμα. Ακολουθεί συνήθως μια ανακοίνωση του πλήθους των ομάδων αριθμών, και η εκπομπή συνεχίζεται με την εκφώνησή τους.
Οι ομάδες των αριθμών αποτελούνται συνήθως από τέσσερα ή πέντε ψηφία ή φωνητικά γράμματα. Οι ομάδες επαναλαμβάνονται, είτε η κάθε μια ξεχωριστά είτε ως σύνολο. Μερικοί σταθμοί στέλνουν περισσότερα από ένα μηνύματα κατά τη διάρκεια μιας μετάδοσης.
Σε αυτή την περίπτωση επαναλαμβάνεται μερικά ή εν όλω η παραπάνω διαδικασία, με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο. Όταν τελειώσει το μήνυμα, ο σταθμός κλείνει τη μετάδοση με κάποιο χαρακτηριστικό τρόπο.
Συνήθως με κάποια μορφή της λέξης "τέλος" στη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο σταθμός, ή ξανά με μουσική ή κάποιο χαρακτηριστικό ήχο. Στη συνέχεια το σήμα χάνεται, μέχρι την επόμενη μετάδοση.
Λόγω της απόκοσμης και σουρεαλιστικής υφής των μεταδόσεων, οι εκπομπές των σταθμών αριθμών εκτός από το ενδιαφέρον των ακροατών των βραχέων έχουν τραβήξει και το ενδιαφέρον καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών.
Έτσι, αποσπάσματα από εκπομπές σταθμών αριθμών έχουν εμφανιστεί σε άλμπουμ συγκροτημάτων όπως οι Porcupine Tree, οι Stereolab, οι Pere Ubu και άλλοι.
Παρόμοια ηχητικά αποσπάσματα έχουν ενσωματωθεί και σε ταινίες, όπως στην ταινία Ορφέας του Ζαν Κοκτώ και Vanilla Sky του Κάμερον Κρόου ή ακόμα και στην μελωδία επικοινωνίας και φιλίας στην επαφή τρίτου τύπου.
Το 1997 κυκλοφόρησε μια συλλογή από 4 CD με όνομα Conet Project η οποία περιέχει ηχογραφημένα αποσπάσματα από διάφορες εκπομπές σταθμών αριθμών.
Μπορείτε να ακούσετε και να κατεβάσετε αυτά τα αποσπάσματα από εδώ (ακούστε μερικά από αυτά για να πάρετε μια καλή ιδέα για το τι μεταδίδουν αυτοί οι σταθμοί).
Ένα τέτοιο απόσπασμα έχουν χρησιμοποιήσει οι Boards of Canada ως sample για το κομμάτι «Gyroscope«, οι Porcupine Tree για το τραγούδι «Even Less» και οι Stereolab για το τραγούδι «Pause«.
Ακούστε εδώ ένα χαρακτηριστικό ραδιοφωνικό μήνυμα
Μυστηριώδης ραδιοφωνικός σταθμός στη Ρωσία εκπέμπει από το 1970 απόκοσμους ήχους που κανείς δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει!
Ένας μυστηριώδης ραδιοφωνικός σταθμός στην Ρωσία εκπέμπει από το 1970 και στέλνει μηνύματα που κανείς δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει.
Ο UVB-76 είναι το διεθνές διακριτικό κλήσεως ενός περίεργου ραδιοσταθμού που εκπέμπει στα βραχέα κύματα, στη συχνότητα 4.625 kHz.
Εκπέμπει έναν σύντομο, μονότονο τόνο, που επαναλαμβάνεται περίπου 25 φορές το λεπτό και έχει παρατσούκλι «The Buzzer».
Κάθε τέσσερις μήνες το βουητό διακόπτεται και μεταδίδεται στα ρώσικα ένα κωδικοποιημένο μήνυμα που κανείς δεν μπορεί να ερμηνεύσει.
Κανένας επίσης δεν γνωρίζει τον σκοπό της ύπαρξης του σταθμού, πρόκειται για έναν μύθο και πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό του.
Μέχρι το 2010, ο πομπός του σταθμού βρισκόταν στο Povarovo της Ρωσίας, 40 χλμ βορειοδυτικά της Μόσχας όπου υπήρχαν άκρως απόρρητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που εγκαταλείφθηκαν.
Στη συνέχεια φημολογείται ότι ο μυστηριώδης σταθμός μεταφέρθηκε κοντά στο Pskov, σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Εσθονία.
Κανείς δεν γνωρίζει τον σκοπό, την προέλευση ή την ιστορία του σταθμού. Κάποιοι μιλούν για ένα ρωσικό στρατιωτικό σταθμό που επικοινωνεί με ένα παγκόσμιο δίκτυο κατασκόπων, κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι ένας επιστημονικός ερευνητικός σταθμός ενώ κάποιοι άλλοι μιλούν απλά για μια φάρσα, όπως αναφέρει το strange.
Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: