Ανακάλυψη συστήματος που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται τεράστιοι μονόλιθοι. Στους κόλπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ένα από τα πλέον κλασικά ερωτήματα είναι ως γνωστόν το πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη λεγόμενη Μεγάλη Πυραμίδα, την πυραμίδα του Χέοπα στη νεκρόπολη της Γκίζας.
Νέα θεωρία για την κατασκευή της Πυραμίδας του Χέοπα

Ανακάλυψη συστήματος που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται τεράστιοι μονόλιθοι.

Στους κόλπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, ένα από τα πλέον κλασικά ερωτήματα είναι ως γνωστόν το πώς κατάφεραν να κατασκευάσουν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη λεγόμενη Μεγάλη Πυραμίδα, την πυραμίδα του Χέοπα στη νεκρόπολη της Γκίζας.

Στις διάφορες απόψεις που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς ήρθε να προστεθεί πρόσφατα ακόμη μία. Σύμφωνα με αυτήν, η απάντηση στο διαχρονικό αυτό ερώτημα ενδέχεται να βρίσκεται στην ανακάλυψη ενός συστήματος που χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρονται τεράστιοι μονόλιθοι πριν από χιλιάδες χρόνια.
Νέα θεωρία για την κατασκευή της Πυραμίδας του Χέοπα
Αεροφωτογραφία του λατομείου και του μηχανισμού της ράμπας στο Hatnoub,
στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου

Η αρχαιολογική έρευνα σε αρχαίο λατομείο στο Χατνάμπ, στην ανατολική έρημο της Αιγύπτου, κατάφερε να εντοπίσει απομεινάρια του εν λόγω συστήματος.

Κατά την άποψη των ερευνητών, που προέρχονται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Κάιρο και το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, το σύστημα συνίστατο από μια κεντρική ράμπα που πλαισιωνόταν από δύο κλιμακοστάσια με πολυάριθμες οπές.

Νέα θεωρία για την κατασκευή της Πυραμίδας του Χέοπα
Ίχνη του μηχανισμού μεταφοράς μονόλιθων σε μια απότομη πλαγιά στο Hatnoub.
Δύο κλιμακοστάσια με πολυάριθμες οπές βρίσκονται δίπλα στην ράμπα. 

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, με τη βοήθεια της εν λόγω ράμπας και χρησιμοποιώντας έλκηθρα που ήταν δεμένα με σχοινιά σε ξύλινους στύλους, κατόρθωναν να ανεβάσουν τους υπερμεγέθεις μονολίθους σε σημεία με μεγάλη ανωφέρεια.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι η ανακάλυψη αυτή είναι η πρώτη του είδους της. Το γεγονός ότι το προαναφερθέν σύστημα χρονολογείται τουλάχιστον από την εποχή του Χέοπα επιτρέπει, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, τη συσχέτισή του με την ύψους 146-147 μέτρων Μεγάλη Πυραμίδα.


Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: Το Βήμα | Ανασκαφή
Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης