Βάρκες ανέβηκαν σε στέγες, χταπόδια σκαρφάλωσαν στα δένδρα και ψάρια μπήκαν μέσα στα σπίτια
Όταν το τσουνάμι χτύπησε το Αίγιο - Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Βάρκες ανέβηκαν σε στέγες, χταπόδια σκαρφάλωσαν στα δένδρα και ψάρια μπήκαν μέσα στα σπίτια

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 7 Φεβρουαρίου του 1963, όταν χτύπησε ισχυρό τσουνάμι την ευρύτερη περιοχή του Αιγίου. Τα τσουνάμι είναι παλιά ιστορία (και) στις ελληνικές θάλασσες. 

Μην ξεχνάτε το παλιρροϊκό κύμα που «έπνιξε» τον Μινωικό Πολιτισμό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης περίπου 1614 χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού.

Και το φαινόμενο δεν εξαιρετικά σπάνιο στην Ελλάδα: Εκτός από το ισχυρό τσουνάμι που ισοπέδωσε παραθαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού το 1963 και τον Ιούλιο του 1956 ισχυρό τσουνάμι είχε πλήξει τα παράλια του Αιγαίου έπειτα από σεισμό 7,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Στο θέμα μας τώρα. Το τσουνάμι του 1963 έπληξε την περιοχή της Αιγιάλειας στον Κορινθιακό κόλπο, σάρωσε την παραλιακή ζώνη επί αρκετά χιλιόμετρα αρχίζοντας 3 χλμ δυτικά από το Αίγιο , έως την περιοχή του Νέου Ερινεού αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον δύο (κατ' άλλους τέσσερις) νεκρούς, 12 σοβαρά τραυματισμένους, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές, και σκόρπισε πανικό.

Δημοσιεύματα της εποχής καταγράφουν ότι, στις 21:25 οι κάτοικοι των παράλιων περιοχών του Κορινθιακού, άκουσαν υπόκωφη βοή που τους έβγαλε από τα σπίτια τους και έντρομοι είδαν τη θάλασσα να απομακρύνεται από την ακτή κι έπειτα από λίγα λεπτά να επανέρχεται. 

Κύματα ύψους 6 μέτρων - κάποιοι κάτοικοι είχαν μιλήσει ακόμα και για 20 μέτρα - έπληξαν τις ακτές, παρασύροντας ό,τι βρισκόταν στο δρόμο τους. Το κύμα έπληξε τα Σελιανίτικα, τον Λόγγο, την Άκολη, το Λαμπίρι και τον Νέο Ερινεό. Ο όγκος του νερού πέρασε πάνω από την παλαιά εθνική οδό Αιγίου-Πατρών!

Καράβια βγήκαν στη στεριά...

Βάρκες και καΐκια «ταξίδεψαν» δεκάδες μέτρα από την ακτή και πολλά από αυτά τα είδαν, με τρόμο οι κάτοικοι, να βρίσκονται προσαραγμένα πάνω σε σκεπές των σπιτιών! Οι παραλίες γέμισαν ψάρια, πολλοί είχαν πει τότε ότι βρήκαν ψάρια στο κατώφλι του σπιτιού τους ενώ, ημέρες μετά το τσουνάμι, χταπόδια είχαν βρεθεί πάνω σε δέντρα, εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα παράλια!

Οι επιστήμονες συνεπέραναν ότι το τσουνάμι οφειλόταν σε κατολίσθηση, που έγινε στον πυθμένα του δυτικού Κορινθιακού, (στις εκβολές του ποταμού Μεγανείτη) κάτω από τον οποίο περνάει το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που προκάλεσε και τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου της 15ης Ιουνίου του 1995. 

Η περιοχή του Αιγίου είχε πληγεί από παλιρροϊκά κύματα και πολύ παλαιότερα, όπως τον Μάιο του 1748 με κύματα που – όπως έχει καταγραφεί από περιηγητές της εποχής – έφθαναν ύψος κοντά στα 10 μέτρα.

Σημειώνεται ότι δύο φορές τη δεκαετία του 1960, δηλαδή το 1963 και το 1965, δημιουργήθηκαν ισχυρά τσουνάμι στην Ελλάδα τα οποία είχαν ύψος πέντε και τρία μέτρα αντίστοιχα.

Το τσουνάμι της 9ης Ιουλίου 1956 είναι το πιο πρόσφατο μεγαλύτερο τσουνάμι στη Μεσόγειο. Έπληξε τις ακτές των Κυκλάδων (Αμοργό, Σαντορίνη, Αστυπάλαια, Ίο) και των Δωδεκανήσων (Κάλυμνο). 

Το νερό έφτασε σε υψόμετρο μεγαλύτερο των δέκα μέτρων από τις ακτές της Αμοργού και της Αστυπάλαιας, σκότωσε 53 ανθρώπους και προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στα γύρω νησιά.




Ταξίδι στο Ανεξήγητο 

 Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: ethnos
Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης