Το 1900, το αμερικανικό περιοδικό “Century Magazine” εκπόνησε μια μελέτη, προσπαθώντας να αναπλάσει την προσωπικότητα του ίσως πιο γνωστού ναυαγού παγκοσμίως, δηλαδή του Σκωτσέζου Alexander Selkirk.
O Alexander Selkirk, του οποίου το πραγματικό όνομα μπορεί να μην ακούγεται οικείο, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα Daniel Defoe, όπου τον κατέστησε αξεπέραστο ήρωα στο βιβλίο του, μετονομάζοντάς τον σε Ροβινσώνα Κρούσο.
Ο Selkirk, σύμφωνα με τη μελέτη, αποδείχτηκε πως υπήρξε στη ζωή ένας άνθρωπος ιδιαιτέρως κακού χαρακτήρα. Ήταν βίαιος, παράφορος, ανεξέλεγκτος, ατίθασος και ύπουλος και είχε αναμιχθεί πολλές φορές σε δυσάρεστες περιπέτειες.
Αν και ήταν Αξιωματικός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ακριβώς εξαιτίας του σκληρού και δύστροπου χαρακτήρα του, εγκαταλείφθηκε από τον Καπετάνιο του στο ακατοίκητο νησί Mas-a-Tierra του Αρχιπελάγους Χουάν Φερνάντεζ, στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, στα δυτικά της Χιλής.
O Alexander Selkirk, με την άλλοτε βάναυση και ανελέητη συμπεριφορά προς τους συνανθρώπους του, κατόρθωσε να επιβιώσει ολομόναχος εκεί, σε άκρως αντίξοες συνθήκες, ενάντια στα προγνωστικά, για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες, από το 1704 έως και το 1709.
Ο μετανιωμένος πλέον ναυτικός περισυνελέγη σώος από το κουρσάρικο πλοίο του Άγγλου πειρατή, συγγραφέα και θαλασσοπόρου William Dampier στις 2 Φεβρουαρίου του 1709.
Ωστόσο, όσοι έτυχε να τον πρωτοσυναντήσουν μετά την πολυαναμενόμενη διάσωσή του, εντυπωσιάστηκαν “από την ηρεμία του νου και το σθένος του σώματος του”.
Τα κατορθώματα του πολύπαθου, όσο και ευρηματικού αυτού ναυαγού, του “Ροβινσώνα Κρούσου”, όπως μετονομάστηκε προς χάριν της λογοτεχνίας, ταξίδεψαν μες στον χρόνο, από γενιά σε γενιά, μέσα από την πένα του Άγγλου συγγραφέα Daniel Defoe, που τον περιέβαλε με θαυμασμό και συμπόνια.
Και κάπως έτσι, ο άλλοτε κακός χαρακτήρας του περιήλθε στη λήθη…
Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΕΜΠΡΟΣ”, στις 12/04/1900
Τα πρώτα χρόνια
Ναυαγός
Βιβλίο του 1835 εμπνευσμένο από τη ζωή του Σέλκιρκ |
Η ζωή στο νησί
Ακούγοντας παράξενους ήχους από την ενδοχώρα, ο Σέλκιρκ φοβόταν ότι υπήρχαν επικίνδυνα θηρία και γι' αυτό στην αρχή παρέμενε κατά μήκος της ακτογραμμής. Κατά το διάστημα αυτό έτρωγε οστρακοειδή και παρατηρούσε καθημερινά τον ωκεανό μήπως και βρει τρόπο διάσωσης, υποφέροντας όλο αυτό το διάστημα από τη μοναξιά, τη δυστυχία και τις τύψεις. Όταν συγκεντρώθηκαν στην παραλία ορδές από άγρια θαλάσσια λιοντάρια για την εποχή του ζευγαρώματος, ο Σέλκιρκ αναγκάστηκε τελικά να μετακινηθεί στο εσωτερικό του νησιού.
Εκεί η ζωή του πήρε μια στροφή προς το καλύτερο καθώς ήταν πλέον διαθέσιμα περισσότερα τρόφιμα: αδέσποτες κατσίκες -που τις είχαν αφήσει παλαιότερα κάποιοι ναυτικοί- του προμήθευαν κρέας και γάλα, ενώ άγρια γογγύλια, λάχανα και μαύρο πιπέρι τού προσέφεραν ποικιλία και μπαχαρικά. Επειδή το βράδυ του επιτίθεντο αρουραίοι, ο Σέλκιρκ εξημέρωσε άγριες γάτες που ζούσαν κοντά του κι έτσι μπορούσε να κοιμηθεί ήσυχος και με ασφάλεια.
Ο Σέλκιρκ αποδείχθηκε πολυμήχανος στη χρήση του εξοπλισμού που πήρε από το πλοίο και στα υλικά που μάζευε από το νησί. Έχτισε δύο καλύβες από δέντρα. Χρησιμοποιούσε το μουσκέτο του για να κυνηγήσει κατσίκες και το μαχαίρι του για να καθαρίσει το κουφάρι τους.
Καθώς τελείωνε η πυρίτιδα, έπρεπε να κυνηγήσει το θήραμα με τα πόδια. Κατά τη διάρκεια μίας τέτοιας καταδίωξης, τραυματίστηκε βαριά όταν έπεσε από ένα βράχο και έμεινε αναίσθητος για περίπου μία μέρα. Διάβαζε την Αγία Γραφή συχνά, βρίσκοντάς την κατάλληλη για την κατάστασή του και ένα στήριγμα για τα αγγλικά του.
Όταν τα ρούχα του Σέλκιρκ ήταν τόσο φθαρμένα που δεν μπορούσε πια να τα φορέσει, έκανε νέα ενδύματα από δέρμα κατσίκας χρησιμοποιώντας ένα καρφί για το ράψιμο. Τα μαθήματα που είχε πάρει ως παιδί από τον βυρσοδέψη πατέρα του, τον βοήθησαν πολύ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί.
Όταν τα παπούτσια του έγιναν άχρηστα, δεν είχε καμία ανάγκη να φτιάξει νέα αφού τα σκληρά και γεμάτα κάλλους πόδια του έκαναν κάθε προστασία περιττή. Επίσης έφτιαξε ένα νέο μαχαίρι από δαχτυλίδια βαρελιών που έμειναν στην παραλία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Σέλκιρκ στο νησί, δύο πλοία έφτασαν εκεί αλλά και τα δύο ήταν ισπανικά και ο Σέλκιρκ ως Σκωτσέζος και κουρσάρος θα είχε ενδεχομένως μία τρομερή συνέχεια αν αιχμαλωτίζονταν, γι' αυτό και κρύφτηκε από τα πληρώματα.
Η διάσωση
Η πολυαναμενόμενη διάσωση του Αλεξάντερ Σέλκιρκ επήλθε στις 2 Φεβρουαρίου του 1709 από το πλοίο Duke, ένα κουρσάρικο πλοίο του Γουίλιαμ Ντάμπιερ. Ο Σέλκιρκ ανακαλύφθηκε από τον πλοίαρχο Γουντς Ρότζερς, ο οποίος του συστήθηκε ως Κυβερνήτης του νησιού. Από τη χαρά του ο Σέλκιρκ μιλούσε σχεδόν ασυνάρτητα.
Χάρη στην ευκινησία του, πιάνοντας δύο με τρεις κατσίκες την ημέρα, βοήθησε στην αποκατάσταση της υγείας των ανδρών του Ρότζερς, οι οποίοι έπασχαν από σκορβούτο. Ο Ρότζερς έκανε τελικά τον Σέλκιρκ υποπλοίαρχο, δίνοντάς του τη διοίκηση ενός από τα πλοία του. Το 1712 εκδόθηκε το βιβλίο του Ρότζερς A cruising voyage round the world: first to the South-Sea, thence to the East-Indies, and homewards by the Cape of Good Hope, το οποίο περιελάμβανε μία περιγραφή της δοκιμασίας του Σέλκιρκ.
Η ζωή μετά τη διάσωση
Ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Στιλ πήρε συνέντευξη από τον Σέλκιρκ και έγραψε ένα πολυδιαβασμένο άρθρο γι' αυτόν, με τίτλο The Englishman.
Στις αρχές του 1717 ο Σέλκιρκ επέστρεψε στο Λόουερ Λάργκο αλλά έμεινε μόνο λίγους μήνες. Εκεί γνώρισε τη 16χρονη Σοφία Μπρους, με την οποία μετακόμισαν στο Λονδίνο αλλά δεν παντρεύτηκαν. Το Μάρτιο του 1717 ξαναγύρισε στη θάλασσα. Ενώ βρισκόταν στο Πλίμουθ παντρεύτηκε μία χήρα ξενοδόχο.
Σύμφωνα με το ημερολόγιο του πλοίου, ο Σέλκιρκ πέθανε στις 8 μ.μ. στις 13 Δεκεμβρίου 1721 ενώ υπηρετούσε ως ανθυποπλοίαρχος στο βασιλικό πλοίο Weymouth. Αιτία θανάτου μάλλον είναι ο κίτρινος πυρετός. Θάφτηκε στη θάλασσα ανοικτά της δυτικής ακτής της Αφρικής.
Μερικοί άνθρωποι που μίλησαν με τον Σέλκιρκ μετά τη διάσωσή του (όπως ο πλοίαρχος Ρότζερς και ο δημοσιογράφος Στιλ) εντυπωσιάστηκαν από την ηρεμία του νου και το σθένος του σώματος που πέτυχε ο Σέλκιρκ στο διάστημα που βρισκόταν στο νησί.
Ο Στιλ σημείωσε ότι "η ιστορία αυτού του απλού ανθρώπου είναι ένα αξιομνημόνευτο παράδειγμα ότι ο πιο ευτυχισμένος είναι αυτός που περιορίζει τα θέλω του στις φυσικές του ανάγκες και που επεκτείνει τις επιθυμίες του και αυξάνει τα θέλω του ανάλογα με τις κατακτήσεις του".
Εορτασμός
Στη μνήμη της παραμονής του Σέλκιρκ στο νησί, το 1863 το πλήρωμα του HMS Topaze τοποθέτησε μία μπρούτζινη πλάκα σ' ένα σημείο που λέγεται Παρατηρητήριο του Σέλκιρκ πάνω σ' ένα λόφο του νησιού.
Πλάκα για τον Αλεξάντερ Σέλκιρκ στο Λόουερ Λάργκο, Σκωτία. |
Την 1η Ιανουαρίου 1966 το νησί του Σέλκιρκ μετονομάστηκε επίσημα σε νησί Ροβινσώνα Κρούσου. Παράλληλα, το πιο δυτικό νησί του αρχιπελάγους Χουάν Φερνάντες μετονομάστηκε σε Νήσος Αλεξάνδρου Σέλκιρκ, αν και πιθανότατα ο Σέλκιρκ ποτέ δεν είδε αυτό το νησί (βρίσκεται 97 μίλια δυτικά).
Στις 11 Δεκεμβρίου 1885, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μπρούτζινου αγάλματος και μίας πλάκας του Αλεξάντερ Σέλκιρκ έξω από ένα σπίτι στο σημείο όπου βρισκόταν το σπίτι του Σέλκιρκ στην κεντρική οδό του Λόουερ Λάργκο στο Φάιφ της Σκωτίας.
Ευρήματα στον καταυλισμό του Σέλκιρκ
Ο αρχαιολόγος Ντέιβιντ Κάλντγουελ και ο Ιάπωνας Νταϊσούκε Τακαχάσι πραγματοποίησαν έρευνα στο νησί του Ροβινσώνα Κρούσου και περιέγραψαν τα ευρήματά τους στην ακαδημαϊκή Επιθεώρηση «Ρost-Μedieval Αrchaeology».
Έκαναν ανασκαφές σε μία τοποθεσία όπου πίστευαν ότι βρισκόταν ο καταυλισμός του Σέλκιρκ και ανακάλυψαν διάφορα αντικείμενα που φανερώνουν την παρουσία του εκεί. Το σημαντικότερο ήταν το κάτω σκέλος ενός διαβήτη, που είναι γνωστό ότι είχε ο Σέλκιρκ στον ναυτικό εξοπλισμό του.
Ο Σέλκιρκ σε άλλα λογοτεχνικά έργα
Το ποίημα του Ουίλιαμ Κούπερ Η Μοναξιά του Αλεξάντερ Σέλκιρκ (The Solitude Of Alexander Selkirk) αναφέρεται στα συναισθήματα του Σέλκιρκ όταν ζούσε ολομόναχος στο νησί.
Στο βιβλίο των Άλαν Κόουλ και Κρις Μπαντς Sten Adventures Book 2: The Wolf Worlds, ο Σκωτσέζος χαρακτήρας Άλεξ παραπονιέται για τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο ίδιος και ο Στεν, μετά τη σύγκρουση κατά την προσγείωση, κάνοντας αναφορά στον Αλεξάντερ Σέλκιρκ.
Ο Σέλκιρκ αναφέρεται στο Sailing Alone Around The World του Τζόσουα Σλόκουμ.
Ο Κάρολος Ντίκενς χρησιμοποίησε τον Σέλκιρκ ως παρομοίωση στο δεύτερο κεφάλαιο του βιβλίου The Pickwick Papers.
Στο ποίημα "Inniskeen Road: July Evening", ο ποιητής Πάτρικ Κάβανα παρομοιάζει τη μοναξιά του με αυτή του Σέλκιρκ.
Στο ποίημα Etiquette του Γουίλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ, ο Σέλκιρκ χρησιμοποιείται ως πρότυπο για τους Άγγλους ναυαγούς.
Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: strangepress | wikipedia