Ένα τέτοιο άγνωστο μνημείο στην Αττική είναι το τείχος «Δέμα» το οποίο θεωρείται ότι έμοιαζε στο παρελθόν με οχυρό των Ίνκας.

 Το μυστηριώδες αρχαιο τείχος του Δέματος στην Αττική

Η Αθήνα και γενικά η Αττική κρύβουν δεκάδες μυστικά τα οποία αποκαλύπτονται με τα χρόνια και έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Ένα τέτοιο άγνωστο μνημείο στην Αττική είναι το τείχος «Δέμα» το οποίο θεωρείται ότι έμοιαζε στο παρελθόν με οχυρό των Ίνκας. 


Το τείχος «Δέμα» στην Αττική και η ιστορία του

Το αρχαίο τείχος Δέμα (Δέσις ή Κατάδεμα) βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και στην Πάρνηθα. Το Δέμα είχε μήκος γύρω στα 4,5 χιλιόμετρα και είχε οικοδομηθεί προκειμένου να προστατεύει το μεγάλης στρατηγικής σημασίας πέρασμα, που οδηγούσε από τις Αχαρνές στο Θριάσιο Πεδίο. Τη δεκαετία του ’20 το περιέγραφαν ως ένα τείχος που εκτεινόταν πέραν των έξι χιλιομέτρων

Από εκεί είχαν εισβάλει οι Σπαρτιάτες, υπό τις διαταγές του Αρχίδαμου, στο Αχαρνικό Πεδίο κατά το 431 π.Χ., το πρώτο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου· από τότε, το εν λόγω πέρασμα, το οποίο ο Θουκυδίδης (ΙΙ , 19) ονόμασε «Κρωπειά», αποτέλεσε τη βασικότερη δίοδο εισβολής των πελοποννησιακών δυνάμεων στην Αττική.

Το μυστηριώδες αρχαιο τείχος του Δέματος στην Αττική

Είναι ένα μνημείο που έχει απασχολήσει τους αρχαιολόγους σχετικά με τη χρησιμότητα και τη χρονολόγησή του. Βάσει, ωστόσο, της λιθοδομής του και της κεραμοποιείας υπολογίζεται ότι κατασκευάστηκε στα χρόνια του Βοιωτικού πολέμου 378 – 377 π.Χ..

Σήμερα από το πέρασμα αυτό διέρχονται σιδηροδρομική γραμμή και αυτοκινητόδρομος, που συνδέουν τα βόρεια προάστια των Αθηνών με το Θριάσιο Πεδίο.Το τείχος είχε κτιστεί από αδρά λαξευμένους πολυγωνικούς ογκόλιθους χωρίς συνδετική ύλη, ενώ τα κενά είχαν γεμιστεί από μικρότερους λίθους.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Στέρλινγκντάου ήταν ένα από τα πλέον καταπληκτικά και μυστηριώδη μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας. Έμοιαζε, δε, με το οχυρό των Ίνκας στο Σασαχουαμάν του Περού. 

Ονομάστηκε «Δέμα» γιατί ήταν η σύνδεση των νοτιοδυτικών πλαγιών της Πάρνηθας με την οροσειρά Αιγάλεω. Ουσιαστικά «έδενε» την μία περιοχή με την άλλη. 

Το τείχος φαίνεται πως είχε έξι τετράγωνους πύργους και έναν κυκλικό ο οποίος σώζεται ως και σήμερα στο λόφο.

Το μυστηριώδες αρχαιο τείχος του Δέματος στην Αττική

Η οχύρωση δεν είναι ενιαία· αποτελείται από πολλαπλά μικρά, επικαλυπτόμενα τμήματα,που δημιουργούν στενούς διαδρόμους και εισόδους με επικλινείς ράμπες πίσω τους, για εύκολη πρόσβαση στην επίπεδη κορυφή του. Το πάχος των τειχών κυμαίνεται μεταξύ των 1,5 και 2,8 μέτρων. Στη μέση, περίπου, του μήκους του Δέματος ανοίγονταν δύο πύλες. Η βορειότερη οδηγούσε στον δήμο Οίης και η νοτιότερη στο Θριάσιο Πεδίο. Ίσως υπήρχε και τρίτη πύλη. 

Δέκα μέτρα δυτικά του τείχους υπάρχουν τα θεμέλια μιας διώροφης αγροικίας, η οποία κατασκευάστηκε στις αρχές 4ου αι. π. Χ.. Σε απόσταση 225 μέτρων ανατολικά του τείχους, σώζονται τα ερείπια ενός δεύτερου πιο στιβαρού τείχους το οποίο ονομάζεται «πίσω Τείχος», έχει μήκος 200 μέτρα και βρίσκεται έξω από το εργοτάξιο του Δήμου, στην πεδιάδα των Άνω Λιοσίων.  Φαίνεται πως ο λόγος της ύπαρξής του ήταν αφενός η απόκρουση μιας μεγάλης κύριας επίθεσης αλλά και η αντεπίθεση. 

Το Πίσω Τείχος οικοδομήθηκε,κατά πάσα πιθανότητα, την ίδια εποχή με το Δέμα ή λίγο αργότερα. Πάντως, οι δύο οχυρώσεις μοιάζουν να αποτελούν μέρη του ίδιου οικοδομικού προγράμματος, καθώς το Πίσω Τείχος ενισχύει το Δέμα στο σημείο όπου το δεύτερο είναι πιο εύκολα προσπελάσιμο, και συνεπώς ευπρόσβλητο, λόγω της ομαλότητας του εδάφους.

Το μυστηριώδες αρχαιο τείχος του Δέματος στην Αττική

Ο αρχαιολόγος Mark H. Munn στο βιβλίο του «The Defense of Attica – The Dema Wall and the Boiotian War of 378-375 B.C», έγραφε στον πρόλογο: 

«Η ύπαιθρος της Αττικής είναι γενναιόδωρα διάσπαρτη με αρχαία αμυντικά έργα και οχυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των μεμονωμένων πύργους και παρατηρητήρια, καταλύματα μπάζα, ένα τείχος φράγματος (το τείχος ΔΕΜΑ), και αρκετά σημαντικά οχυρά φρουρά».


Επιπλέον, θα πρέπει να τονιστεί ότι το Δέμα δεν οικοδομήθηκε για να αναχαιτίσει τους εχθρούς που θα κινούνταν προς την πόλη των Αθηνών, αλλά για να τους καθυστερήσει. Έτσι, ο αθηναϊκός στρατός, ενημερωμένος για την εχθρική επέλαση μέσω του ταχύτατου συστήματος των φρυκτωριών, θα προλάβαινε τους επιτιθέμενους πριν φτάσουν στην πόλη. 

Επιπλέον, το Δέμα δεν θα επέτρεπε τη διάβαση μιας μεγάλης στρατιάς σε πλήρη σχηματισμό, διευκολύνοντας, έτσι, τις δολιοφθορές, ιδίως στην οπισθοφυλακή

Πρόκειται για μια άρτια κατασκευασμένη οχύρωση η οποία σώζεται μέχρι σήμερα. Όπως συνέβη και στην περίπτωση παρόμοιων αρχαίων μνημείων, δεν έχει αναδειχθεί και έχει αφεθεί στην τύχη του.

Σήμερα το τείχος βρίσκεται ανάμεσα σε σκουπίδια αντιμέτωπο μόνο με την κρατική αδιαφορία. Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή μιας και υπάρχει περίφραξη.




Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: exploringgreece | Up Drones | westatticasidestories | kefaloniapress

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης