Μυστηριώδης ασθένεια που τυφλώνει και σκοτώνει ωδικά πτηνά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αμερική, με χιλιάδες περιπτώσεις να καταγράφονται σε εννέα πολι

 

Μυστηριώδης ασθένεια τυφλώνει και σκοτώνει χιλιάδες πουλιά στην Αμερική

Μυστηριώδης ασθένεια που τυφλώνει και σκοτώνει ωδικά πτηνά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Αμερική, με χιλιάδες περιπτώσεις να καταγράφονται σε εννέα πολιτείες.

Η ασθένεια - η οποία προκαλεί πρήξιμο και κρούστα στα μάτια, αλλά και νευρολογικές διαταραχές - καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον στις αρχές Μαΐου, με τα κρούσματα να εξαπλώνονται πλέον σε συνολικά εννέα πολιτείες της Αμερικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γεωλογικής Έρευνας των Ηνωμένων Πολιτειών το πρήξιμο και η κολλώδεις εκκρίσεις των οφθαλμών συνοδεύονται απο σπασμούς γεγονός που συνάδει στο οτι η ασθένεια αυτή προκαλεί στα άτυχα πουλιά και νευρολογικά προβλήματα.

Μυστηριώδης ασθένεια τυφλώνει και σκοτώνει χιλιάδες πουλιά στην Αμερική

Η άγνωστη αυτή μυστηριώδης επιδημία εξετάζεται απο τους ειδικούς, ενώ έχουν αποκλειστεί αίτια όπως η γρίπη των πτηνών, σαλμονέλα, ιός του Δυτικού Νείλου, χλαμύδια, νόσος Newcastle, έρπης, τριχομόνας και άλλες γνωστές ασθένειες.

Παράλληλα διαβεβαιώθηκε πως η εν λόγω ασθένεια δεν συνδέεται με κάποιο πρόβλημα υγείας στον άνθρωπο, την κτηνοτροφία ή την πτηνοτροφία.

Η κτηνίατρος του Τμήματος Άγριας Ζωής της Βιρτζίνια, Μέγκαν Κίρχσεσνερ είχε δηλώσει στην Washington Post τον Μάιο πως «Φαίνεται να είναι πολύ διαδεδομένη, και επίσης επεκτείνεται πολύ γρήγορα».

Μεταξύ 23 Μαΐου και 30 Ιουνίου, το Τμήμα Άγριας Ζωής της Βιρτζίνια έλαβε 1.400 αναφορές άρρωστων ή νεκρών πτηνών, ανέφερε το WWBT, με περίπου το ένα τρίτο να περιγράφεται ότι έχει οφθαλμολογικά προβλήματα  ή / και νευρολογικά συμπτώματα.

Αντίστοιχα το Τμήμα Ιχθυολογίας και Άγριας Ζωής του Κεντάκι από τις 17 Ιουνίου έλαβε περισσότερες από 250 αναφορές άρρωστων ή νεκρών πτηνών που σχετίζονται με την ανεξήγητη ασθένεια, ενώ το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Ιντιάνα ανέφερε 300 σχεδόν περιπτώσεις σε 53 κομητείες, από τα τέλη Μαΐου.

Μυστηριώδης ασθένεια τυφλώνει και σκοτώνει χιλιάδες πουλιά στην Αμερική

Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πολίτες που έχουν ταΐστρες και λουτρά για πουλιά στις αυλές τους να τα απομακρύνουν (και να τα πλύνουν καλά με ζεστό νερό και διάλυμα χλωρίνης αφήνοντάς τα να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο), για να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, και να αποφεύγουν κάθε επαφή με τα ασθενή ή νεκρά πτηνά. 

Αν η επαφή είναι απαραίτητη τότε συνιστάται η χρήση γαντιών μιας χρήσης και τα νεκρά πουλιά να τοποθετούνται σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες τις οποίες θα αφήνουν στον κάδο απορριμάτων.

Σε κάθε περίπτωση συνιστάται η επικοινωνία με τον τοπικό οργανισμό διατήρησης άγριας πανίδας   


Η περίεργη αυτή επιδημία έρχεται ενάμιση περίπου χρόνο μετά τον μυστηριώδη θάνατο ψαρονιών στην Ουαλία που δυστυχώς εξαπλώθηκε στην Αμερική μερικούς μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστευτικά πουλιά - πιθανώς εκατομμύρια - να πεθάνουν απο ασιτία. 


Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης