Η περίφημη “Λέσχη των Φαντασμάτων” (The Ghost Club) είναι ένας ερευνητικός οργανισμός μεταφυσικών φαινομένων που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1862.

Η περίφημη “Λέσχη των Φαντασμάτων” του Λονδίνου

Η περίφημη “Λέσχη των Φαντασμάτων” (The Ghost Club) είναι ένας ερευνητικός οργανισμός μεταφυσικών φαινομένων που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 1862. Θεωρείται ως η παλαιότερη οργάνωση αυτού του είδους παγκοσμίως. Από την εποχή της ίδρυσής της κι έως σήμερα ερευνά επισταμένως φαινόμενα που σχετίζονται με εμφανίσεις φαντασμάτων και στοιχειώματα.

    Αν και επίσημα ιδρύθηκε το 1862, οι ρίζες της κρατούν από το 1855, όταν μια ομάδα φοιτητών του Trinity College στο Cambridge ξεκίνησαν μια άτυπη και σε βάθος συζήτηση πάνω σε θέματα μεταφυσικού περιεχομένου, που μετουσιώθηκε σε πραγματική και ενδελεχή έρευνα.

    Ανάμεσα στα διακεκριμένα μέλη της ξεχώριζαν οι Charles Dickens, Sir Arthur Conan Doyle, William Butler Yaets, Harry Price, Nandor Fodor, Sir Oliver Joseph Lodge, Sir William Crookes, William Sainton Moses και πολλοί άλλοι.

    Επίσης, προέβησαν σε πολλές αξιοσημείωτες έρευνες, όπως το στοίχειωμα στο Πρεσβυτέριο του Μπόρλεϊ και στο Κάστρο του Γκλάμις. Τα πολύτιμα αρχεία των συνεδριάσεων της πολυθρύλητης αυτής “Λέσχη των Φαντασμάτων” φυλάσσονται στο Βρετανικό Μουσείο.

John Churton Collins
John Churton Collins (26/03/1848 - 25/09/1908)
Στα σπάργανα αυτού του ιδιότυπου σωματείου, τα προβεβλημένα μέλη του, που απαρτίζονταν από διάσημους ποιητές, συγγραφείς, επιστήμονες, ναυάρχους και στρατηγούς, όφειλαν να δηλώσουν εγγράφως πως πίστευαν ότι η ψυχή επιζεί του σώματος μετά θάνατον και όφειλαν ακόμη να δώσουν όρκο πως δε θα διέρρεαν τα μυστικά του έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεών τους.

Τον Σεπτέμβριο του 1908, λοιπόν, η “Λέσχη των Φαντασμάτων” συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση. Τα μέλη της θα προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν μέσω ενός μέντιουμ με το πνεύμα του Βρετανού λογοτέχνη, κριτικού και Καθηγητή John Churton Collins, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, ήταν και μανιώδης πνευματιστής.

Ο Collins πέθανε στην ηλικία των 60 ετών, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1908, κάτω από μυστηριώδεις και αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι αγγλικές εφημερίδες, πάντως, πιθανολογούσαν πως προέβη σε αυτοχειρία εξαιτίας σφοδρής νευρασθένειας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό της ζωής του.

Αυτές ακριβώς οι μυστηριώδεις και παράδοξες συνθήκες ώθησαν τα μέλη της “Λέσχης των Φαντασμάτων” να ασχοληθούν με τη νεφελώδη περίπτωσή του, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αιτίες που οδήγησαν στον ξαφνικό χαμό του.

Συνεπώς, θα επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν πνευματιστικά μαζί του, μήπως τύχαινε να μάθουν από τον ίδιο τον νεκρό τις λεπτομέρειες του τραγικού του τέλους. Ήλπιζαν πως θα το κατόρθωναν σχετικά εύκολα, γιατί ο Collins είχε δηλώσει, ενόσω ακόμη ζούσε, πως σε περίπτωση που θα πέθαινε, θα έκανε τα πάντα για να επικοινωνήσει μαζί τους.

Ωστόσο, τα μέλη της “Λέσχης των Φαντασμάτων” το θεωρούσαν βέβαιο και μάλιστα, προσδοκούσαν πως σύντομα θα γνώριζαν πολλά.

Για να επιτευχθεί με ασφάλεια και με ταχύτητα ένα τέτοιο είδος πνευματιστικής επικοινωνίας, το μέντιουμ θα έπρεπε να κρατά στα χέρια του και να διαβάζει μερικές από τις σελίδες του μυστικού ημερολογίου του John Churton Collins, το περιεχόμενο του οποίου δε το γνώριζε κανένας από τα μέλη της λέσχης, αλλά ούτε και από τα μέλη της οικογένειάς του.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΑΘΗΝΑΙ”, στις 13/09/1908

Η περίφημη “Λέσχη των Φαντασμάτων” του Λονδίνου - Εφήμερίδα "Αθήναι" 1908




Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: strangepress.gr

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης