//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Βουλγαρία: Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

 Αν και μακάβριο, υπάρχει κάτι το συναρπαστικό στις κρύπτες και τις κατακόμβες που είναι γεμάτες με τα λείψανα νεκρών.

Ένα ενδιαφέρον παράδειγμα είναι το μοναστήρι Preobrazhenski κοντά στην πόλη Τίρνοβο, μία πόλη της βορειοκεντρικής Βουλγαρίας, όπου βρίσκονται τα εγκαταλελειμμένα κρανία μοναχών που έχουν πεθάνει εδώ και καιρό σε ένα κελάρι κάτω από το παρεκκλήσι.

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

 Τα κρανία, βρίσκονται πάνω σε σκονισμένα ξύλινα ράφια μέσα στο σκοτάδι κάτω από το εκκλησάκι, ενώ βρίσκονται σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Όλα είναι διακοσμημένα με έναν σταυρό, καθώς και ημερομηνίες αλλά και άλλες διακοσμητικές επιγραφές.

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

 Το μοναστήρι Preobrazhenski -που σημαίνει Μοναστήρι της Θείας Μεταμορφώσεως του Θεού, ή απλά η Μονή της Μεταμορφώσεως- βρίσκεται στο φαράγγι Dervent του ποταμού Γιάντρα, κοντά στο χωριό Samovodene.

Πιστεύεται ότι χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα και είναι μια από τις πέντε Σταυροπηγιακές μονές -που υπάγεται δηλαδή απευθείας σε Πατριαρχείο ή Σύνοδο (συνήθως το Οικουμενικό Πατριαρχείο) και όχι στην τοπική Αρχιεπισκοπή, στην Ελλάδα για παράδειγμα, Σταυροπηγιακές είναι όλες οι μονές του Αγίου Όρους- που ανήκουν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Βουλγαρίας.

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

Τα αρχικά κτίρια του μοναστηριού λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της κατάκτησης της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς. Αλλά αποκαταστάθηκαν και η σημερινή εκκλησία ολοκληρώθηκε περίπου το 1834. Άλλες δομές, όπως το καμπαναριό και οι κατοικίες, προστέθηκαν αρκετές δεκαετίες αργότερα.

Το 1991 η καταστροφή χτύπησε και πάλι, όταν έπεσε ένας τεράστιος βράχος και συνέθλιψε πολλά μοναστικά κελιά. Κανείς δεν τραυματίστηκε και ο μεγάλος βράχος έσπασε σε δύο κομμάτια τα οποία μπορεί να δει κανείς μέχρι και σήμερα.

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski

 Είναι άγνωστο πόσο καιρό υπάρχουν τα κρανία των μοναχών στην κρύπτη, αλλά από τις ημερομηνίες που αναγράφονται πάνω στα κρανία ίσως οι μοναχοί έχασαν τη ζωή τους στα τέλη του 19ου αιώνα.

Βουλγαρία:  Το μυστηριώδη ενεπίγραφα κρανία της μονής Preobrazhenski
φωτογραφίες: Nicola Miller


Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου