//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Τα τέρατα των Χριστουγέννων


 Τα τέρατα των Χριστουγέννων

Πολλές από τις αρχαίες παγανιστικές εορτές κατά τη διάρκεια του καταχείμωνου έχουν μετατραπεί ή ξεχαστεί από τη σύγχρονη κοινωνία. Αν δούμε την προέλευση των παραδόσεων των Χριστουγέννων σήμερα, θα εκπλαγούμε ανακαλύπτοντας ότι πολλές απ' αυτές είναι μακάβριες και περίεργες.

Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες που οι άνθρωποι κράτησαν αυτές τις αρχαίες παραδόσεις, τα Χριστούγεννα έχουν και έναν αδιανόητο τρόμο. Για μερικούς, τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με υπερφυσικά συμβάντα, φαντάσματα, μάγισσες, μαγεία και τέρατα.Ο Krampus


Η παλαιότερη ευρωπαϊκή ενσάρκωση του Αϊ-Βασίλη εκτός από δώρα κουβαλάει μαζί του έναν δαίμονα, τον Krampus (εικόνα πάνω). Ενώ τα καλά παιδιά παίρνουν δώρα, ο Krampus χτυπάει ανελέητα τα άτακτα, τα βάζει στο σακί του και τα πάει στην κόλαση.

Mari Lwyd: Το χριστουγεννιάτικο άλογο-ζόμπι
Η μακάβρια φοράδα-σκελετός, από την παράδοση της Ουαλίας, ανεβαίνει από τους νεκρούς και περιπλανιέται στους δρόμους με τους συνοδούς της, επίσης πεθαμένοι και μόλις έχουν βγει από τους τάφους, για να υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους. Η Mari Lwyd θέλει μόνο μπει στα σπίτια. Για να μην τα καταφέρει, θα πρέπει κάποιος να συμμετάσχει σε μια μάχη με ρίμες με τα πνεύματα, συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οπότε η φοράδα αντιπροσωπεύεται από ένα κουκλοπαίκτη που παρελαύνει με ένα κρανίο αλόγου σε έναν στύλο ντυμένο με λευκό ύφασμα.

Η La Befana και η BaboushkaΣτην Ιταλία, τη Ρωσία και άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης, συναντάμε μια μάγισσα που μοιάζει με την Mother Holle η οποία τιμωρεί τους τεμπέληδες και επιβραβεύει τους εργατικούς. Στην Ιταλία, είναι γνωστή ως La Befana και στη Ρωσία Baboushka. Κάθε Ιανουάριο, ετοιμάζει τα πράγματα της και ξεκινά πάνω σε ένα σκουπόξυλο να βρει τους τρεις μάγους που ψάχνουν τον μικρό Χριστό. Ψάχνει κάθε σπίτι και αν βρει κάποιο παιδί, αφήνει κουλουράκια και δώρα.

Η Perchta


Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η Perchta περιπλανάται στη και γη ανταμείβει όσους εργάζονται σκληρά και τιμωρεί τους χαλαρούς και άπληστους. Η τιμωρία της είναι να ανοίξει το στομάχι κάποιου, ώστε να βγάλει βίαια τα σωθικά του τα οποία στη συνέχεια αντικαθιστά με άχυρο, πέτρες και σκουπίδια.

Ο StraggerleΣε πολλά μέρη, όπως στην Ελβετία, η Perchta κάνει τις βόλτες της με τους δαίμονες βοηθούς της -όπως ο Straggele- που τους αρέσει να συμμετάσχουν στις προσφορές που αφήνουν έξω από τα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα οι άνθρωποι, που ελπίζουν για τις ευλογίες της Perchta. Σε ορισμένα μέρη, ο Straggele τιμωρούν οι ίδιοι, ληστεύουν όλα τα κακά παιδιά και τα κάνουν κομμάτια.

Ο Tomten
Ένα πλάσμα από τη σκανδιναβική λαογραφία που μοιάζει με νάνο και ζει ανάμεσα στους νεκρούς μέσα σε ταφικούς τύμβους, ο Tomten είναι θεματοφύλακας, προστάτης και αρωγός του νοικοκυριού, όταν δεν είναι θυμωμένος. Ο Tomten δεν είναι και τόσο ψύχραιμος και είναι γνωστός για το ότι τρελαίνει τους ανθρώπους με τα κόλπα ή το δάγκωμα του. Τα τσιμπήματα του -είναι δηλητηριώδη- συνήθως οδηγούν στο θάνατο. Θα ήταν καλό να αφήσει κάποιος κάποιο δώρο από την παραμονή των Χριστουγέννων γι' αυτόν και τους αδελφούς του.

Ο Belsnickel

Σε ορισμένες γερμανικές και ολλανδικές κοινότητες στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, ο Belsnickel εμφανίζεται δυο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, βρώμικος και ντυμένος με κουρέλια και γούνες για να χτυπήσει τα κακά παιδιά.

Ο Père Fouettard

Έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο 1150, όταν ο ίδιος και η σύζυγός του, δελέασαν τρεις νέους στο κρεοπωλείο τους για να τους ληστέψουν. Ο Fouettard έσφαξε τους νέους, τοποθετώντας τα λείψανά τους σε ένα βαρέλι. Όταν ο τότε Άγιος Βασίλης (Άγιος Νικόλαος) ανακάλυψε το έγκλημα, ανάστησε τα αγόρια και τιμώρησε τον Fouettard σε αιώνιο υπηρέτη του. Τώρα, ο δαίμονας εμφανίζεται δίπλα στον Άγιο Βασίλη και δίνει άνθρακα και μαστιγώνει όσους τους αξίζει.

Η Gryla

Ένα από τα πιο φημισμένα Ισλανδικά στοιχεία των Χριστουγέννων -η Gryla- είναι ένα τεράστιο troll που είναι πάντα κακοδιάθετο λόγω της ακόρεστης πείνα της για παιδιά. Κάθε Χριστούγεννα, η Gryla κατεβαίνει από την κατοικία της στο βουνό για να κυνηγήσει άτακτα παιδιά. Τα βάζει σε ένα τσουβάλι και να τα σέρνει στη σπηλιά της, όπου τα βράζει ζωντανά για το αγαπημένο στιφάδο της. Έχει και δεκατρία γιους, τα Yule Lad.

Οι Yule LadΟι δεκατρείς γιοι της Gryla. Ο καθένας είναι γνωστός για μια συγκεκριμένη συνήθεια ή χαρακτηριστικό. Μοιάζουν πολύ με τους επτά νάνους και τη Χιονάτη της Disney. Οι περισσότεροι από αυτούς απεικονίζονται ως άτακτοι φαρσέρ και μικρο-εγκληματίες. Τα παιδιά στην Ισλανδία δέχονται επίσκεψη κάθε νύχτα για δεκατρείς ημέρες μέχρι τα Χριστούγεννα, και από κάποιο διαφορετικό Yule Lad.

Η Yule Cat
Το κατοικίδιο της Gryla και των Yule Lad. Η Yule Cat ψάχνει τα θήραμά της τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Σε αντίθεση με τα άλλα τέρατα των Χριστουγέννων, η γάτα δεν νοιάζονται για τα παραπτώματά κάποιου. Για να σωθεί κανείς από το να τον φάει αυτήν η τεράστια γάτα πρέπει να λάβει νέα ρούχα για τα Χριστούγεννα.

Περισσότεροι δαίμονες στο scary little christmas

via
Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου