//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Εντείνεται το μυστήριο με το αινιγματικό άστρο που φημολογείται ότι φιλοξενεί εξωγήινο πολιτισμό

Εντείνεται το μυστήριο με το αινιγματικό άστρο που φημολογείται ότι φιλοξενεί εξωγήινο πολιτισμό


Σχετικά πρόσφατα (το περασμένο φθινόπωρο), στο επίκεντρο της επιστημονικής επικαιρότητας είχε βρεθεί ένα μέχρι πρότινος άγνωστο άστρο, το KIC 8462852, επονομαζόμενο και «Tabby's Star». Το συγκεκριμένο άστρο παρουσίαζε ανεξήγητες διακυμάνσεις στη φωτεινότητά του, πυροδοτώντας θεωρίες περί ύπαρξης γιγαντιαίων εξωγήινων κατασκευών γύρω του, στο πλαίσιο ενός «Dyson Sphere» (ή έστω ενός ημιτελούς «Dyson Swarm») .

Τα «Dyson Spheres» είναι θεωρητικές υπερ-κατασκευές κολοσσιαίων διαστάσεων, που αποτελούν στην ουσία κριτήριο για τη θέση στην οποία βρίσκεται ένας πολιτισμός στην κλίμακα Καρντάσεφ: Ένας προηγμένος πολιτισμός που βρίσκεται στη θέση 2 της κλίμακας αυτής έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται το σύνολο της ενέργειας του άστρου του, περικλείοντάς το σε μια κολοσσιαίων διαστάσεων κατασκευή.

Η προαναφερθείσα ανωμαλία (της μεταβαλλόμενης φωτεινότητας), όπως διαπιστώθηκε από δεδομένα του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, προκάλεσε θύελλα θεωριών, με πολλούς να «βλέπουν» την πρώτη σημαντική ένδειξη ύπαρξης προηγμένου εξωγήινου πολιτισμού, και ακόμα περισσότερους να απορρίπτουν αυτή την ερμηνεία ως εξωπραγματική.

Ωστόσο, το Tabby's Star δεν φαίνεται πρόθυμο να αφήσει τον επιστημονικό κόσμο στην ησυχία του, και σε νέα paper που δημοσιεύτηκε στο arXiv, οι αστρονόμοι Μπεν Μοντέτ και Τζόσουα Σάιμον, του Caltech και του Ινστιτούτου Carnegie αντίστοιχα, περιγράφουν τα αποτελέσματα μιας νέας φωτομετρικής ανάλυσης του Tabby's Star, σύμφωνα με την οποία η φωτεινότητα του άστρου, πέρα από το ότι περιστασιακά μειώνεται κατά 20% (το φαινόμενο που προκάλεσε τις θεωρίες περί Dyson Spheres), φαίνεται πως παρουσίασε συνεχή μειωτική τάση μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Gizmodo, μέσα στις πρώτες 1.000 ημέρες της λειτουργίας του, το Κέπλερ παρατήρησε μείωση της φωτεινότητας του άστρου κατά περίπου 0,34% ετησίως. Για τις επόμενες 200 ημέρες, το άστρο θάμπωνε με μεγαλύτερη ταχύτητα, φτάνοντας το 2% πριν σταματήσει η συγκεκριμένη τάση.

Συνολικά, το Tabby's Star θάμπωσε κατά περίπου 3% μέσα στα τέσσερα χρόνια που το παρατηρούσε το Κέπλερ- μια πολύ μεγάλη μείωση για τα αστρονομικά δεδομένα, που δεν παρατηρήθηκε σε κανένα άλλο από 500 άστρα στη «γειτονιά» του. «Αυτό που μας εξέπληξε στα αλήθεια ήταν το πόσο γρήγορη και μη γραμμική ήταν η μείωση» είπε ο Μοντέτ στο Gizmodo. «Περάσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν είχε συμβεί στα αλήθεια. Δεν τα καταφέραμε».

Σημειώνεται πως νωρίτερα μέσα στο έτος, ο Μπράντλεϊ Σέιφερ του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Λουϊζιάνα μελέτησε παλαιότερες εικόνες του ουρανού, που ανάγονταν στον 19ο αιώνα. Όπως διαπίστωσε, η φωτεινότητά του είχε μειωθεί κατά 19%. Ωστόσο, πολλοί του άσκησαν έντονη κριτική, πυροδοτώντας μια έντονη αντιπαράθεση. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα φαίνεται πως υποστηρίζουν τα ευρήματά του.

via
Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου