//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Όταν οι γραφείς στον Μεσαίωνα προστάτευαν τα βιβλία τους με κατάρες

Όταν οι γραφείς στον Μεσαίωνα προστάτευαν τα βιβλία τους με κατάρες

Το να γράψει κανείς ένα βιβλίο κατα τον Μεσαίωνα μπορούσε να κρατήσει για χρόνια. Ο γραφέας χειρογράφων έπρεπε με το φως της ημέρας, μιας και τα κεριά αποτελούσαν μεγάλο ρίσκο για το έργο του, να περνά ώρες κάθε μέρα προσπαθώντας να σχεδιάσει προσεκτικά με το χέρι γράμματα και σχέδια έτσι ώστε να μην κάνει το παραμικρό λάθος που θα κατέστρεφε το έργο του. Μια πολύ οδυνηρή εργασία για την οποία ένας γραφέας χειρογράφων της εποχής είχε αναφέρει:

"Σβήνει το φως απο τα μάτια, λυγίζει την πλάτη, συνθλίβει τα εντόσθια και τα πλευρά, επιφέρει πόνο στα νεφρά και κούραση σε όλο το σώμα."


Στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα βιβλία, οι γραφείς και οι ιδιοκτήτες των βιβλίων έπρεπε να σκεφτούν κάτι που θα απωθούσε κάποιον στο να κλέψει ή να καταστρέψει το έργο τους. Το μόνο όπλο που είχαν ήταν οι λέξεις!

Έτσι στην αρχή ή στο τέλος κάθε βιβλίου, οι γραφείς ή οι ιδιοκτήτες των βιβλίων έγραφαν κατάρες απειλώντας τους κλέφτες με πόνο και δυστυχία σε περίπτωση που επρόκειτο να κλέψουν ή να καταστρέψουν τον "θησαυρό" τους.

Δεν δίσταζαν μάλιστα να χρησιμοποιούν τις χειρότερες κατάρες που γνώριζαν όπως αφορισμό και φρικτό, οδυνηρό θάνατο. Αν έκλεβες ένα βιβλίο θα μπορούσε να σε διαπεράσει ένα δαιμονικό σπαθί, να υποχρεωνόσουν να θυσιάσεις τα χέρια σου, να βγάλεις τα μάτια σου, ή να καταλήξεις στις φωτιές της κολάσεως.

Αυτός ήταν  μοναδικός τρόπος να προστατεύσουν το έργο τους και ευτυχώς εκείνη την περίοδο όλοι πίστευαν στις κατάρες και δεν ήταν πρόθυμοι να ρισκάρουν.

Όταν οι γραφείς στον Μεσαίωνα προστάτευαν τα βιβλία τους με κατάρες
Ένα τέτοιο βιβλίο χρειαζόταν χρόνια για να δημιουργηθεί

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα κατάρων σε Μεσαιωνικά βιβλία είναι τα ακόλουθα:

"Το σπαθί του αναθέματος να κατακρεουργήσει 
αν κάποιος κλέψει αυτό το βιβλίο"
"-Si quis furetur,
Anathematis ense necetur.-"


"Αν κάποιος κλέψει αυτό το βιβλίο, να οδηγηθεί σε βέβαιο θάνατο, να τσουρουφλιστεί στο τηγάνι, να αρρωστήσει και να ψηθεί στον πυρετό, να τσακιστεί στον τροχό και να κρεμαστεί. Αμήν."


"Προς αυτόν που θα κλέψει ή θα δανειστεί ασεβώς χωρίς επιστροφή αυτό το βιβλίο απο τον ιδιοκτήτη του, να μεταλλαχθεί το χέρι του σε φίδι και να τον ξεσκίσει. Να προσβληθεί απο παράλυση και να αναθεματιστούν όλα τα μέλη του, να μαραζώσει στον πόνο και να κλαίει γοερά εκλιπαρώντας για λύτρωση και να μην παύσει η αγωνία του μέχρις ότου να τραγουδήσει στον διαχωρισμό. Οι βιβλιοφάγοι να ροκανίζουν τα εντόσθια του ως ένδειξη του αθάνατου Σκουληκιού και όταν επιτέλους οδηγηθεί στη τελική τιμωρία οι φλόγες της Κολάσεως να τον κατακαίουν για πάντα."

Όταν οι γραφείς στον Μεσαίωνα προστάτευαν τα βιβλία τους με κατάρες
Κόλαση κατα τον 12ο αιώνα


© Ταξίδι Στο Ανεξήγητο

Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου