Με δύο πρόσωπα γεννήθηκε ένας πολύ γνωστός ευγενής του 19ου αιώνα, ο Edward Mordake.
Η απίστευτη ιστορία του Edward Mordake, του ανθρώπου με τα δύο πρόσωπα

H ιστορία της δυσμορφίας του γνωστού ευγενή του 19ου αιώνα, Edward Mordake, χάνεται στα βάθη του χρόνου τόσο, που είναι αδύνατο να βρεις τις ρίζες της και -πολύ περισσότερο- που τελειώνουν τα γεγονότα (αν υπάρχουν κι αυτά) και που αρχίζει ο μύθος. Μάλιστα οι λεπτομέρειες για τη ζωή του είναι τόσο θολές που ακόμα και σήμερα οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακριβώς πότε γεννήθηκε ή πόσο έζησε.

Στις περισσότερες εκδοχές της ιστορίας πάντως ο Mordake  εμφανίζεται ως απόγονος οικογένειας άγγλων ευγενών, ένας λαμπρός και γοητευτικός νέος… αν τον κοίταγες από μπροστά όμως, διότι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του είχε ένα δεύτερο, «διαβολικό»

Anomalies and curiosities of medicine
Το βιβλίο «Anomalies and curiosities of medicine», που κυκλοφόρησε το 1896, αναφέρει μία εκδοχή της εν λόγω ιστορίας

Ο νεαρός και γοητευτικός για την εποχή άντρας σύμφωνα με τις περισσότερες εκδοχές της ιστορίας είχε ένα πρόσωπο στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του και ένα άλλο πρόσωπο στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. To πίσω πρόσωπο δεν μιλούσε και δεν έτρωγε όμως γελούσε μιμούμενο τις δικές του εκφράσεις.

Για το δεύτερο πρόσωπό του έχουν γραφτεί πολλά, όπως ότι τα μάτια του σε ακολουθούσαν αν τα κοίταζες ή ότι τα χείλια του συνεχώς μουρμούριζαν κάτι. Σύμφωνα με το μύθο επίσης, ο ίδιος ο Mordake ισχυριζόταν ότι πολλά βράδια δεν μπορούσε να κοιμηθεί διότι άκουγε τον «διαβολικό δίδυμο αδερφό του» να του ψιθυρίζει σατανικά λόγια και κατάρες τη νύχτα.

Λέγεται επίσης ότι ο Mordake  παρακάλεσε πολλούς γιατρούς να του αφαιρέσουν αυτό το «δαιμονικό κεφάλι» από το κρανίο του, ότι λόγω της κατάστασής του ζούσε απομονωμένος ακόμα και από την οικογένειά του και ότι -εντέλει- αυτοκτόνησε στα 23 του (είτε πίνοντας δηλητήριο ή με μια σφαίρα ανάμεσα στα μάτια, αναλόγως την εξιστόρηση), αφήνοντας πίσω ένα γράμμα με το οποίο ζητούσε «το δαιμονικό πρόσωπο» να καταστραφεί πριν την κηδεία του διότι αλλιώς «θα συνεχίσει τον φριχτό ψίθυρό του στον τάφο μου».

Edward Mordake
Κέρινο ομοίωμα Edward Mordake

Ο Edward Mordake γεννήθηκε σε μια οικογένεια ευγενών, και ήταν ο μοναδικός κληρονόμος ευπατριδών Άγγλων, σημαντικός κληρονόμος της βρετανικής αριστοκρατίας.

Τα ιστορικά αρχεία σε Βρετανική εφημερίδα της περιοχής που ανακοίνωνε το θάνατό του αναφέρουν πως ο Edward Mordake ήταν ένας γοητευτικός νεαρός, με μια υπέροχη προσωπικότητα. Ήταν ένα πολύ όμορφο αγόρι, αλλά μόνο από μπροστά, γιατί κάθε φορά που γυρνούσε, αποκάλυπτε το δεύτερο παραμορφωμένο του πρόσωπο που θεωρούνταν η απόλυτη έκφραση του κακού.

Καταγράφονται εκδοχές που αναφέρουν ότι το δεύτερο πρόσωπο ήταν από ένα όμορφο κορίτσι, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, και ότι τα παρασιτικά δίδυμα είναι πάντα του ίδιου φύλου.311

Μερικοί άνθρωποι ακόμη αναφέρουν ότι όταν ο Edward γύριζε, το κακό πρόσωπο ψιθύριζε ξόρκια με στόχο να καλέσει τους δαίμονες και το κακό με αποτέλεσμα να τον πετροβολούν και να τον χλευάζουν κάθε φορά που τον έβλεπαν έξω.



Αντλήθηκαν πληροφορίες απο:

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης