Τα μέντιουμ είναι τα εντεταλμένα όργανα για την επικοινωνία με τον κόσμο των νεκρών, αν και συχνά-πυκνά κατευθύνουν τις παραφυσικές τους δυνάμεις στην υπηρεσία της αστυνομικής έρευνας.
Μυστηριώδεις ανθρωποκτονίες και εξαφανίσεις που εξιχνιάσθηκαν από μέντιουμ

Τα μέντιουμ είναι τα εντεταλμένα όργανα για την επικοινωνία με τον κόσμο των νεκρών, αν και συχνά-πυκνά κατευθύνουν τις παραφυσικές τους δυνάμεις στην υπηρεσία της αστυνομικής έρευνας.

Με τις απαράμιλλες ψυχικο-κινητικές τους ικανότητες και τη βοήθεια των πανταχού παρόντων πνευμάτων, τα μέντιουμ ισχυρίζονται ότι λύνουν κάθε πιθανή και απίθανη υπόθεση, αν και η αστυνομική τους ιδιότητα είναι κάτι που δεν περιλαμβάνεται συνήθως στο υπερφυσικό μενού.

Κι όμως, υπάρχουν μια σειρά ανθρώπων με κληρονομικό χάρισμα που έχουν βοηθήσει στη διαλεύκανση περίεργων υποθέσεων εξαφάνισης και ανθρωποκτονίας.

Όσο αναπάντεχο κι αν ακούγεται, υπάρχουν πνευματιστές που κάνουν αυτά...


Η αστυνομία επιστρατεύει το μέντιουμ Ελένη Κικίδου για να εντοπίσει τον «Δράκο» της Βουλιαγμένης


Ελένη Κικίδου: Η Ελληνίδα μέντιουμ, που εξιχνίασε δύο ειδεχθή εγκλήματα


Τον Αύγουστο του 1953, η κοινή γνώμη συνταράχθηκε, από τη δολοφονία του Θεόδωρου Δέγλερη. Ο «Δράκος» της Βουλιαγμένης είχε σκοτώσει εν ψυχρώ στο Μικρό Καβούρι τον δημόσιο υπάλληλο και είχε ληστέψει τα χρήματα της κοπέλας του, Σοφίας Μαναβάκη.

Ο «ματάκιας» δράστης είχε χτυπήσει την ώρα που οι δύο νέοι βρισκόταν σε τρυφερή περίπτυξη, σε ένα σκοτεινό μέρος της περιοχής. Η αστυνομία έκανε ότι μπορούσε, αλλά ο Τύπος έγραφε καθημερινά για τον Δράκο της Βουλιαγμένης. Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ Θεόδωρος Δράκος, που κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ακρόπολη», είχε μια ιδέα.

Να προσπαθήσει να αναπαραστήσει τη σκηνή της δολοφονίας και να βρει νέα στοιχεία, με τη βοήθεια της γνωστής μέντιουμ Ελένης Κικίδου. Αν και αρχικά η Κικίδου δίστασε, συμφώνησε τελικά να μεταβεί στον τόπο του εγκλήματος με τον δημοσιογράφο. Εκεί, έκανε αυτά τα οποία είχε δοκιμάσει πολλές φορές σε πειράματα με τον Άγγελο Τανάγρα. Τον ιδρυτή της Εταιρείας Ψυχικών Ερευνών που πραγματοποιούσε πειράματα με τη βοήθεια μέντιουμ όπως η Ελένη Κικίδου.

Σαν υπνωτισμένη και χρησιμοποιώντας όλες τις σπάνιες «δυνάμεις» της, το μέντιουμ περπάτησε ακριβώς στα βήματα του δολοφόνου και περιέγραψε τη σκηνή με λεπτομέρειες, όπως την έβλεπε στο μυαλό της. Μπορούσε ακόμη να «δει» το χρώμα της αύρας, που είχε αφήσει ο Δράκος στην ευρύτερη περιοχή.

Ελένη Κικίδου: Η Ελληνίδα μέντιουμ, που εξιχνίασε δύο ειδεχθή εγκλήματα
«Ο δολοφόνος τους επλησίασε πολύ κοντά, πίσω από την πλάτη τους, στο πεύκο. Κάθησε εκεί τρία τέταρτα της ώρας και παρακολούθησε όλην την συνομιλίαν τους και τις τρυφερότητές τους. Έπειτα, έφυγε από κει και ήρθε σ’ αυτό εδώ το πεύκο, πλαγίως, σε απόσταση δύο μέτρων. Τη στιγμή αυτήν, η νέα ήτο ξαπλωμένη κατά γης. Επάνω της ο Δέγλερης, εις τρυφεράν περίπτυξιν. Τότε, ο δολοφόνος εκάθησε οκλαδόν και τους σημάδεψε και πυροβόλησε. Είναι ψύχραιμος και έχει μια φοβερή κακία μέσα του. Δεν είναι τόσο κουτός, όσο τον φαντάζονται. Είναι ψηλός, μελαχρινός, έχει αφήσει τα πέδιλά του μακριά. Πυροβολεί επανειλημμένως και φεύγει προς την αντίθετον κατεύθυνσιν και κρύβεται. Έπειτα, κρύβει το πιστόλι κάτω από το μέρος των βράχων και επανέρχεται προς το θύμα του. Ο Δέγλερης δεν έχει ακόμα ξεψυχήσει. Του πιάνει τον σφυγμό δήθεν και του κλέβει το ρολόι. Κλέβει ακόμα την τσάντα. Την ανοίγει, παίρνει το πορτοφόλι . Έπειτα εξαφανίζεται προς τον Λαιμόν. Παίρνει μεταφορικόν μέσον, πιθανώς βάρκα και περνά απέναντι. Ξέρει από θάλασσα κι έχει ξαναμπή σε θάλασσα. Το ένα πόδι του είναι πληγωμένο από τις πέτρες, όπως έτρεχε ξυπόλητος. Έχει επίσης χαλασμένα δόντια. Του λείπουν πολλά δόντια», έγραφε στην Ακρόπολη ο Θεόδωρος Δράκος.

 Η Ελένη Κικίδου είχε περιγράψει με ακρίβεια το πρόσωπο του δράστη και γνώριζε, όχι μόνο που εργαζόταν, αλλά και για τον χαρακτήρα του. «Το πιστόλι είναι τυλιγμένο με σπάγκους και είναι κάτω από μια πέτρα. Δεν είναι μεγάλο πιστόλι και δεν είναι δικό του. Ο δολοφόνος το έχει κλέψει από καιρό. Είναι υψηλός, αδύνατος, με εξαϋλωμένη φυσιογνωμία. Φορεί σκούρο παντελόνι και κοντό υποκάμισο. Φορεί τώρα λινά παπούτσια. Πρώτα φορούσε πέδιλα. Καφέ πέδιλα, μεγάλα, νούμερο 42. Όχι πολύ εφθαρμένα. Κανείς δεν τον υποπτεύεται. Εργάζεται σ’ ένα εστιατόριο μέσα στην κουζίνα. Δεν βγαίνει έξω. Τη νύκτα μόνο πηγαίνει και κοιμάται στο ύπαιθρο. Το μέρος που μένει δεν έχει δέντρα. Το όνομά του αρχίζει από Σ.

Κάτι έχει πάθει αυτός ο άνθρωπος μικρός. Κάτι σοβαρό που του έχει από τότε αναστατώσει τη ζωή. Κάνει τον κουτό, αλλά δεν είναι κουτός. Βλέπω στρατιώτες, αξιωματικούς, μα εκείνος δεν είναι στρατιώτης ούτε και μένει μαζί τους».   Οι αποκαλύψεις της Κικίδου εκτίναξαν τις πωλήσεις της εφημερίδας, αλλά έδωσαν και πολλά νέα και χρήσιμα στοιχεία στην αστυνομία, για το που έπρεπε να ψάξει. Έτσι, εξέτασαν προσεκτικά πάλι το πιστόλι, πήραν νέες καταθέσεις και από τον στρατό, όπως είχε υποδείξει το μέντιουμ και ανέκριναν τους περίοικους, αλλά και τους λεγόμενους «μπανιστές» της Βουλιαγμένης. Το παζλ άρχισε να συμπληρώνεται. Οι αρχές συνέλαβαν τον 25χρονο Μιχάλη Στεφανόπουλο, ο οποίος, αν και αρχικά αρνούνταν κάθε κατηγορία, τελικά ομολόγησε την τρελή του πορεία προς το έγκλημα.


Ελένη Κικίδου: Η Ελληνίδα μέντιουμ, που εξιχνίασε δύο ειδεχθή εγκλήματα
«Εγώ ήμουν καταδικασμένος μόνο να βλέπω… Δεν θυμάμαι πως μου ήρθε να τραβήξω το πιστόλι και να ρίξω μία, δυο, τρεις, τέσσερις φορές… Κι έπειτα ήρθε η χαρά. Η κοπέλα ήταν πια ανυπεράσπιστη. Έτρεξα να τη βοηθήσω. Ήταν δικιά μου πια η κοπέλα. Ο φίλος της ξεψυχούσε. Ήταν δικιά μου, με καταλαβαίνεις; Και την αγκάλιασα και την έσυρα κοντά μου κι εκείνη νόμισε ότι ήθελα να την βοηθήσω κι εγώ την έπιανα… Έπειτα, όλα τελείωσαν. Είχα συνέλθει… Με κυρίευσε ο φόβος της τιμωρίας κι έφυγα»  , δήλωνε ο δράστης στους δημοσιογράφους.

Αργότερα, ομολόγησε και άλλη μια επίθεση, που είχε κάνει σε άλλο ζευγάρι, όπου τους είχε πετάξει χειροβομβίδα. Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε θάνατο. Στις 10 Αυγούστου του 1954 «εις την θέσιν Τούρλος της Αιγίνης εξετελέσθησαν ο Μιχαήλ Στεφανόπουλος, γνωστός ως “Δράκος της Βουλιαγμένης” και δύο έτεροι θανατοποινίται, οι οποίοι είχον καταδικασθή δι εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου». Κατά την ώραν της εκτελέσεως, ο Στεφανόπουλος εζήτησε να του δέσουν τους οφθαλμούς και να του λύσουν τα χείρας», έγραφαν οι εφημερίδες.

Η Κικίδου με τη διόραση της, τα είχε καταφέρει. Είχε βοηθήσει καθοριστικά στην διαλεύκανση του εγκλήματος, παρά το μεγάλο ψυχικό κόστος για την ίδια. «Ήταν πολύ άγριο πράγμα, για μένα ήταν μια τραγωδία. Αρρώστησα ψυχικά για τρεις μήνες, επειδή είχα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, αλλά και συναισθηματικά», θυμόταν χρόνια αργότερα....



Το έγκλημα στον Κολωνό



Ελένη Κικίδου: Η Ελληνίδα μέντιουμ, που εξιχνίασε δύο ειδεχθή εγκλήματα

Τέσσερα χρόνια μετά, η Κικίδου προσέφερε και πάλι τις υπηρεσίες της στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Δράκο, που την είχε κινητοποιήσει και στο προηγούμενο έγκλημα και στην αστυνομία, που προσπαθούσε να εξιχνιάσει ακόμη ένα στυγερό έγκλημα.

Σε σπίτι της οδού Μοναστηρίου 87 στον Κολωνό, βρέθηκε νεκρός ο σιδηροδρομικός υπάλληλος Δημήτρης Πέπες. Το θύμα είχε δεχθεί από τον δράστη 19 μαχαιριές και η πόρτα του διαμερίσματος δεν είχε κανένα ίχνος παραβίασης.

Ελένη Κικίδου: Η Ελληνίδα μέντιουμ, που εξιχνίασε δύο ειδεχθή εγκλήματα
Στο δωμάτιο, που βρέθηκε το πτώμα με τα εσώρουχα του, δεν υπήρχαν σημεία πάλης και δεν έλειπαν από το σπίτι αντικείμενα, εκτός από το ρολόι του θύματος. Οι πρώτες σκέψεις των αρχών ήταν, ότι μάλλον επρόκειτο για «έγκλημα πάθους» και άρχισε να ερευνά την προσωπική ζωή του θύματος. Πολλοί συνδύασαν την υπόθεση, με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Ελληνογάλλου ομοφυλόφιλου καθηγητή, Βιλιέτ. Και σε εκείνη την περίπτωση είχε χρησιμοποιηθεί μαχαίρι. Σύντομα οι αρχές πείστηκαν ότι το έγκλημα ήταν σεξουαλικό.

Οι έρευνες της αστυνομικής διεύθυνσης στράφηκαν σε συγκεκριμένα άτομα και ανακρίθηκαν σε μια εβδομάδα περίπου χίλιοι ύποπτοι. «Έκφυλοι, σαδισταί, μεγάλα μαχαίρια, κ.α δοθέντος ότι υπάρχει η εκδοχή ότι το έγκλημα ήτο σεξουαλικής μορφής, εφ όσον ανευρέθησαν ίχνη επιμαρτυρούντα τούτο» έγραφαν οι εφημερίδες. Παρά τις προσπάθειες του σκληρού αστυνομικού Ρακιντζή, οι έρευνες δεν κατέληγαν πουθενά. Τότε, ο ρεπόρτερ Δράκος και η μένταλιστ Κικίδου «χτύπησαν» και πάλι. Το μέντιουμ, μετά από μια επίσκεψη μαζί με το δημοσιογράφο, στον τόπο του εγκλήματος, υπέδειξε επιτυχώς τα χαρακτηριστικά του δολοφόνου και τον τρόπο που έκανε το έγκλημα....

Μετά από 10 ημέρες, η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη του οικοδόμου Χατζηχρήστου, τον οποίο είχε γνωρίσει λίγο καιρό πριν το θύμα. Τα δύο άτομα είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και ήταν ένα ροζ έγκλημα της εποχής, που προκάλεσε σάλο. Το μοιραίο λάθος του δολοφόνου και πατέρα 5 παιδιών, ήταν ότι πούλησε το κλεμμένο ρολόι σε ανταλλακτήριο, το οποίο είχε κρατήσει τα πλήρη στοιχεία του....

Διαβάστε περισσότερα για την Ελένη Κικίδου  εδώ



Το μέντιουμ ξεδιαλύνει τη δολοφονία

Nell Cropsey

Η 19χρονη Nell Cropsey εξαφανίστηκε τον Νοέμβριο του 1921 από πολίχνη της Βόρειας Καρολίνα επιστρέφοντας στο πατρικό της για τη γιορτή των Ευχαριστιών. Ο τελευταίος που την είδε ήταν ο σύντροφός της και έκτοτε κανείς δεν ξανάκουσε τίποτα για κείνη. Η ανάκριση του Τζιμ έδειξε κάποιες ανακρίβειες στην ιστορία του και συνελήφθη, αν και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Τότε ήταν που κάλεσε η οικογένεια το ιστορικό μέντιουμ Σνελ Νιούμαν, η οποία ανασυγκρότησε νοερά τις τελευταίες στιγμές της άτυχης κοπέλας και είδε τον φίλο της να τη ναρκώνει, να την τυλίγει με μια κουβέρτα και να τη μεταφέρει στο ύπαιθρο, όπου τη σκότωσε και ξεφορτώθηκε κατόπιν το πτώμα σε ένα πηγάδι.

Όταν η αστυνομία ξεψάχνισε το πηγάδι, κανένα ίχνος της κοπέλας δεν ανευρέθηκε αν και δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα η κακοποιημένη σορός της βρέθηκε να επιπλέει στο ποτάμι. Ο σύντροφός της συνελήφθη και έφαγε 15 χρόνια πίσω από της φυλακής τα κάγκελα.



Πνευματίστρια σε ρόλο αστυνομικού ντετέκτιβ


Andre Daigle

Ο Andre Daigle απολάμβανε την μπίρα του σε ένα μπαρ της Καλιφόρνια όταν τον πλησίασε μια νεαρή κοπέλα ζητώντας του ευγενικά να την πετάξει στο σπίτι της. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο επίσης νεαρός Andre δηλώθηκε εξαφανισμένος, αν και δεν κινητοποιήθηκαν ακριβώς οι αρχές καθώς πίστεψαν ότι το ζευγαράκι θα είχε πονηρές δουλειές. Η αδελφή του αναγκάστηκε τότε να απευθυνθεί σε γνωστό μέντιουμ της Καλιφόρνια, η οποία αφού ψυχανεμίστηκε την κατάσταση και συμβουλεύτηκε τα πνεύματα του άλλου κόσμου, είδε τον εξαφανισμένο να κάθεται στο φορτηγάκι του και ολόγυρα υπήρχε νερό και μια γέφυρα, την ίδια στιγμή που οι αφόρητοι πόνοι που βίωνε ο νεαρός άντρας λίγο έλειψε να σκοτώσουν την πνευματίστρια!

Τότε έδειξε πάνω στον χάρτη μια τοποθεσία και αποκάλυψε στην αδερφή το ακριβές σημείο του εγκλήματος, αν και της απέκρυψε το γεγονός ότι είχε ήδη δει ότι ο Andre ήταν νεκρός. Η αστυνομία ανέσυρε το πτώμα και σύντομα έπιασε τη σπείρα των κακοποιών που τον σκότωσαν, χρησιμοποιώντας την κοπέλα ως δόλωμα. Το μέντιουμ κατέθεσε μάλιστα στη δίκη, περιγράφοντας πώς βοήθησε τις αρχές να βρουν το πτώμα και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους φονιάδες, που έφαγαν ισόβια. Σύμφωνα με την κατάθεσή της, ήταν το ίδιο το πνεύμα του δολοφονημένου που την έστρεψε στη σωστή κατεύθυνση...


Πνευματιστής από την Ολλανδία λύνει υπόθεση εξαφάνισης στην Αμερική


Edith Kiecorius

Η Edith Kiecorius ήταν ένα 4χρονο κοριτσάκι που το απήγαγαν από το Μπρούκλιν το 1961 και η ανεύρεσή του έγινε εθνική υπόθεση των ΗΠΑ. Κανένα ίχνος της όμως δεν βρισκόταν και τότε ο αντιπρόεδρος της αεροπορικής KLM ζήτησε τη βοήθεια γνωστού μέντιουμ από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας! Ο Gerard Croiset συμφώνησε να βοηθήσει από το σπίτι του, καθώς το να μεταβεί στην Αμερική ήταν αδύνατο, και ζήτησε χάρτη της περιοχής και φωτογραφία του παιδιού.

Την επόμενη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος της KLM επισκέφθηκε τον πνευματιστή, ο οποίος μέσω υπερφυσικών οραμάτων εντόπισε το νεκρό κορίτσι σε διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, παρέχοντας μάλιστα εξαντλητικές πληροφορίες που μέσα σε λίγες ώρες οδήγησαν την αστυνομία στα ίχνη της! Ο απαγωγέας και δολοφόνος πιάστηκε μια βδομάδα αργότερα, κι όλα αυτά χάρη στο μέντιουμ της Ολλανδίας...



Μέντιουμ λύνει υπόθεση πολλαπλής δολοφονίας έπειτα από 27 χρόνια


Patricia List

Η 16χρονη Patricia List ήταν να πάει σε πρόβα για σχολική θεατρική παράσταση, αν και δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της. Ο δάσκαλός της ανησύχησε πολύ, καθώς παλιότερα η κοπέλα του είχε εκμυστηρευτεί τους φόβους της ότι ο πατέρας της ήθελε να τη σκοτώσει. Με τη βοήθεια της αστυνομίας μπήκαν στο σπίτι, αν και δεν βρήκαν κανέναν ζωντανό: ο πατέρας είχε σκοτώσει τη μητέρα του, τη γυναίκα και τα τρία του παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 16χρονη, αφήνοντας μια επιστολή που ομολογούσε το στυγερό φονικό.

Τον Νοέμβριο του 1971, στη 13η επέτειο της οικογενειακής τραγωδίας, ο επιθεωρητής που ερευνούσε την υπόθεση ξανάνοιξε τον φάκελο και πέρασε τα υπόλοιπα χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνει την ανθρωποκτονία. Όταν όλα τα άλλα απέτυχαν και φτάσαμε εντωμεταξύ στο 1985, ζήτησε τη βοήθεια του παραφυσικού, ήτοι ένα μέντιουμ γνωστό από παλιότερες αστυνομικές υποθέσεις που οι φήμες την ήθελαν να είχε συμβάλει καταλυτικά στην επίλυσή τους.

Σύμφωνα με την πνευματίστρια, ο πατέρας ήταν ακόμα ζωντανός και είχε διαφύγει από τον τόπο του εγκλήματος με λεωφορείο. Τώρα είχε φτιάξει μια νέα ζωή και ήταν υποτίθεται ξαναπαντρεμένος, ζώντας πια στη Βαλτιμόρη. Η υπόθεση έφτασε στα τηλεοπτικά πλατό του «America's Most Wanted» και κάποιος γείτονας του List τηλεφώνησε στην αστυνομία. Ο οικογενειοκτόνος συνελήφθη και επιβεβαίωσε πλήρως την εκδοχή του μέντιουμ για τις κινήσεις του όλα αυτά τα χρόνια...



Η μυστηριώδης εξαφάνιση του αεροσκάφους


Arthur Herbert

Ήταν το 1984 όταν ένα μικρό αεροσκάφος εξαφανίστηκε κάπου στη Μασαχουσέτη, μεταφέροντας τέσσερις επιβάτες και τον πιλότο Arthur Herbert. Η μυστηριώδης εξαφάνιση πυροδότησε τιτάνια διασωστική εκστρατεία, η οποία έληξε κάποια στιγμή με τα χέρια άδεια. Η αδελφή του πιλότου όμως ζήτησε τη συνδρομή γνωστής πνευματίστριας των ΗΠΑ, έπειτα από σύσταση μάλιστα πράκτορα του FBI!

Και τότε, σε πείσμα όλων, το μέντιουμ τούς έδωσε το ακριβές γεωγραφικό στίγμα της συντριβής του αεροπλάνου, περιγράφοντας μάλιστα επακριβώς τις τελευταίες ώρες του πιλότου (κάτι που επιβεβαιώθηκε από το μαύρο κουτί). Η αστυνομία, στη συνέντευξη Τύπου, παραδέχτηκε δημόσια την πολύτιμη συμβολή του μέντιουμ στον εντοπισμό των συντριμμιών...




Επιμέλεια άρθρου Μαρία Παπαδοπούλου
Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες απο:

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης