Η μαζική αυτοκτονία πουλιών στο μικρό χωριό Jatinga της Ινδίας, είναι ένα μυστήριο φαινόμενο το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο κάθε χρόνο, τα πουλιά της περιοχής μαζεύονται προκειμένου αυτοκτονήσουν μαζικά απο νωρίς μέχρι αργά το βράδυ.
Η μυστηριώδης μαζική αυτοκτονία πουλιών στην Jatinga - Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Η μαζική αυτοκτονία πουλιών στο μικρό χωριό Jatinga της Ινδίας, είναι ένα μυστήριο φαινόμενο το οποίο συνεχώς αυξάνεται. Τους μήνες Σεπτέμβριο μέχρι και Νοέμβριο κάθε χρόνο, τα πουλιά της περιοχής μαζεύονται προκειμένου αυτοκτονήσουν μαζικά απο νωρίς μέχρι αργά το βράδυ.

Η συγκεκριμένη παράξενη συμπεριφορά των πτηνών αποτελεί ένα μυστήριο μιας και δεν υπάρχουν ανάλογες καταγραφές σε συμπεριφορές  πουλιών.

Ενώ υπάρχουν ορισμένα ήδη πτηνών τα οποία χαρακτηρίζονται ως "αυτόχειρες", τα πουλιά της Jatinga δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πολλοί πιστεύουν οτι κακά πνεύματα καταλαμβάνουν τα πουλιά και τα οδηγούν στην αυτοκτονία.

Η επιστημονική εξήγηση

Έχει αποδειχθεί με επιστημονικά πειράματα, ωστόσο, ότι τα πουλιά απλώς αποπροσανατολίζονται από την πυκνή ομίχλη που προκαλείται από τις ασέληνες νύχτες, που προκαλούν οι επαναλαμβανόμενοι μουσώνες.

Τα φώτα της πόλης προσελκύουν τα πουλιά στο χωριό με αποτέλεσμα να συνθλίβουν το κεφάλι τους σε διάφορες κατασκευές και είτε πεθαίνουν απο την σύγκρουση ή μένουν σοβαρά τραυματισμένα και εύκολη λεία για τα υπόλοιπα ζώα και τους χωρικούς.

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε ένα μόνο συγκεκριμένο σημείο έκτασης ενός μιλίου και γίνονται προσπάθειες να προσελκύσουν τα πουλιά σε διαφορετική περιοχή προκειμένου να αποτρέψουν την αυτοκτονία των πουλιών.

Ωστόσο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα για ποιο λόγο τα πουλιά που επιλέγουν σαν νέο τους σπίτι την Jatinga προτιμούν να πετούν τις βραδυνές ώρες ή γιατί παγιδεύονται κατ'έπιλογή  στην προσπάθειά τους να βρουν την ελευθερία.


Το "Χαρακίρι των Πτηνών"

Το "Χαρακίρι των Πτηνών", όπως ονομάζουν το φαινόμενο πολλοί ντόπιοι, οδήγησε το 1900 τους αρχικούς κατοίκους της περιοχής (Jeme Naga) μακριά απο τα εδάφη τους, λόγω της ανησυχητικής αυτής θέασης αλλά και του φόβου που τους προκάλεσε, πιστεύοντας οτι πρόκειται για έργο δαιμόνων.

Όταν έφθασαν οι νεότεροι κάτοικοι στο χωριό Jatinga χρησιμοποιούσαν μόνο μεγάλα μπαστούνια απο μπαμπού για να τρομάξουν τα αδέσποτα ζώα και ανακάλυψαν το μυστηριώδες φαινόμενο.

Πιστεύοντας οι νεότεροι κάτοικοι οτι πρόκειται για έργο του θεού, πολλοί είναι ευγνώμονες για αυτό, μιας και δίνει τροφή στις φτωχότερες οικογένειες σε μια απελπισμένη στιγμή ανάγκης.

Έτσι αντί να κρύβονται απο το περίεργο αυτό φαινόμενο, όπως οι αρχικοί κάτοικοι της Jatinga, οι νέοι κάτοικοι βγαίνουν με μεγάλα μπαστούνια απο μπαμπού όσο πιο γρήγορα μπορούν για να πιάσουν τα πουλιά που επιβιώνουν πριν προλάβουν να διαφύγουν.

Ηλεκτρομαγνητική Ενέργεια

Άλλοι άνθρωποι, ειδικά ορνιθολόγοι, πιστεύουν οτι η παράξενη συμπεριφορά των πουλιών συνδέεται με την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια της γύρω περιοχής στην Jatinga, ωστόσο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχει αποδειχθεί.   

Το Φεστιβάλ της Jatinga, τ οποίο ξεκίνησε το 2010, ενθάρρυνε πολλούς τουρίστες να επισκεφθούν το χωριό και έκτοτε έγινε γνωστό παγκοσμίως το  παράξενο φαινόμενο της μαζικής αυτοκτονίας των πουλιών το οποίο είναι μοναδικό.



Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης