//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Ακενατόν: Ο «εξωγήινος» Φαραώ

Ακενατόν: Ο «εξωγήινος» Φαραώ


Ο Ακενατόν ή Αμένοφις ή Αμενχοτέπ Δ΄ γεννήθηκε το 1353 π.Χ. και θεωρείται απο πολλούς πιθανό εξωγήινο υβρίδιο λόγω του παράξενου παρουσιαστικού του, που τον έκανε μη αποδεκτό από τον πατέρα του Φαραώ Αμενχοτέπ Γ΄. 

Μάλιστα την περίοδο της βασιλείας του πατέρα του δεν αναπαριστάνεται ποτέ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μία εκδοχή τον θέλει καρπό «μοιχείας» μίας και μοναδικής συνεύρεσης της μητέρας του βασίλισσας Τίυε με τον θεό δημιουργό Ρα. Ίσως γι αυτό η ανατροφή του ανατέθηκε στο ιερατείο του Ρα στην Ηλιούπολη και όχι στο ιερατείο του Άμμωνα, παραδοσιακού προστάτη του βασιλικού οίκου. Λέγεται ότι η Τίυε στα παράπονα του μικρού πρίγκιπα για την περίεργη εμφάνισή του, του απαντούσε παρηγορώντας τον ότι αυτό ήταν θεϊκό σημάδι και ότι εκείνος ήταν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό.


Με τον πρόωρο θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του και χάρη στην εύνοια της μητέρας του, ο Ακενατόν ορίστηκε διάδοχος. Αμέσως μόλις ο νεαρός Φαραώ ανέβηκε στον θρόνο, έβαλε μπροστά ένα μεγαλόπνοο και προσεκτικά οργανωμένο, όπως αποκαλύπτεται, μεταρρυθμιστικό σχέδιο.


Ακενατόν: Ο «εξωγήινος» Φαραώ
Εισηγήθηκε τη λατρεία του ενός και μοναδικού δημιουργού θεού Aτόν, ως μονοθεϊστική θρησκεία, υποβιβάζοντας τους υπόλοιπους θεούς, θέλοντας να διώξει το σκοτάδι της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και του ειδωλολατρισμού από τα εδάφη του.

Μέσα σε 6 χρόνια μετακομίζει μαζί με την γυναίκα του Νεφετρίτη στην νεοδημιουργηθείσα πρωτεύουσα Ιχουτατόν «Ορίζοντας του Aτόν» την οποία ίδρυσε στη Μέση Αίγυπτο, σε δόξα του ηλιακού δίσκου του Ρα.

Εκεί οι γλύπτες και οι ζωγράφοι της βασιλικής οικογένειας, για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία της Αιγύπτου διατάζονται να απεικονίζουν τα πρόσωπα, όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα, όχι εξιδανικευμένα, υποχρεώνοντας όλους τους υπηκόους του να τον δουν όπως ακριβώς είναι: «ένα πλάσμα αρρωστημένης ασχήμιας», όπως λέει ο γερμανός αιγυπτιολόγος Walther Wolf. Για τον ίδιο όμως τον Ακενατόν δεν ήταν έτσι. Η παράξενη, αποκρουστική του εμφάνιση ήταν σημάδι του θεού. Ήταν ο ημίθεος γιος του ενός και μόνου θεού...

O Ακενατόν έγραφε ύμνους στον αγαπημένο του θεό όπως ο παρακάτω:
«Είσαι ο μοναδικός χορηγός της ομορφιάς των σχημάτων.
Στις πολιτείες και στα χωριά, στους δρόμους και στα ρεύματα των ποταμών όλα τα μάτια σε βλέπουν.
Άτον, λαμπερέ δίσκε της ημέρας πάνω στη γη
βρίσκεσαι κλεισμένος στην καρδιά μου.
Κανείς άλλος δεν σε νιώθει παρά μόνο εγώ, ο γιος σου Ακενατόν.
Τον έχεις μυήσει στα σχέδιά Σου και στη δύναμή Σου.
Ο κόσμος βρίσκεται στα χέρια Σου έτσι όπως τον έπλασες».


Ακενατόν: Ο «εξωγήινος» Φαραώ
Λίγο μετά τον ένατο χρόνο της βασιλείας του, ο Ακενατόν, κλείνει τους ναούς των άλλων θεών, εξαπολύοντας σκληρές διώξεις κατά των ιερέων του Άμωνα και διατάζοντας τη διαγραφή της λέξης «θεοί» από όλα τα μνημεία της χώρας.

Δυστυχώς δεν έζησε αρκετά ώστε η θρησκευτική του επανάσταση να προλάβει να ριζώσει. Πέθανε τον δέκατο έβδομο χρόνο της βασιλείας του, το 1335 π.Χ., αποκαρδιωμένος από το θάνατο της μητέρας του, της γυναίκας και πολύτιμης συμμάχου του Νεφερτίτης και μιας από τις έξι κόρες του. Ότι με τόσο πείσμα είχε δημιουργήσει, καταστράφηκε την άλλη κιόλας μέρα. Η πρωτεύουσά του εγκαταλείφθηκε, τα κτίσματά του γκρεμίστηκαν και το όνομά του διαγράφηκε από τα επίσημα αρχεία του κράτους. Η σορός του δεν αξιώθηκε ιδιαίτερης ταφής.

Τοποθετήθηκε ανώνυμα στον τάφο της μητέρας του Τίυης. Οι διάδοχοί του κατάργησαν όλες τις καινοτομίες του προκατόχου τους και κάθε επιγραφή με το όνομα Άτον και Ακενατόν σβήστηκε. Όλα επανήλθαν στην προτέρα κατάσταση και ο Ακενατόν ήταν σαν μην έζησε ποτέ. Η τελευταία απεικόνιση της οικογένειας της Αμάρνα και του Ακενατόν σώζεται στον τάφο του Μέρυρα Β' και χρονολογείται από τον 12ο χρόνο της βασιλείας του. Σε αυτή θα δούμε κάτι πολύ περίεργο...Ακενατόν: Ο «εξωγήινος» ΦαραώΟ άνδρας που ανέβηκε στο θρόνο της Αιγύπτου το 1353 π.Χ. είχε όντος παράξενη εμφάνιση! Το κρανίο του μάκραινε πολύ προς τα πίσω, το πρόσωπό του ήταν μακρόστενο και κάτισχνο, τα χείλια του χοντρά με προεξέχοντα δόντια, τα μάτια του μακρόστενα και αμυγδαλωτά, η μύτη του μακριά, τα μάγουλά του ρουφηγμένα, το σαγόνι του μακρύ κι αυτό, το ίδιο και ο λαιμός του, τα αφτιά του μεγάλα, τα στήθη του φουσκωτά, η κοιλιά του κρεμασμένη, τα δάχτυλά του μακρόστενα, οι γλουτοί και οι μηροί του χοντροί και οι γάμπες του παχιές σαν γλόμποι.

Όσον αφορά στο σώμα του, οι γιατροί που μελέτησαν τα αγάλματα και τα ανάγλυφα αναφέρουν ότι έπασχε από κάποια γενετική ανωμαλία και μιλούν για διάφορα γενετικά σύνδρομα. Κάποιοι κάνουν λόγο για το σύνδρομο Marfan, κάποιοι για το σύνδρομο Froehlich, άλλοι για το σύνδρομο Klinefelter, και μερικοί ακόμα για το σύνδρομο Aromatase Excess, χωρίς όμως να λύνουν το μυστήριο ούτε κατά το ήμισυ για το σύνολο των χαρακτηριστικών του σε κάθε περίπτωση.

Χαρακτηριστικά (όπως η κρανιοσυνοστέωση και τα μακρόστενα και αμυγδαλωτά μάτια) που όπως θα παρατηρήσατε διακρίνονται και στις απεικονίσεις των θυγατέρων του Ακενατόν, αλλά και στον μικρό του γιό, τον Τουταγχαμών. Πρόκειτε για DNA με εξωγήινες προσμίξεις ή απλά γενετικές παραμορφώσεις που περνούσαν από γενιά σε γενιά; Όσο για τον Ακενατόν, ήταν απλά ένας οραματιστής του μονοθεϊσμού ή ένας πολέμιος της φιλής των ουράνιων αποικιστών του πραγματικού του πατέρα που παρουσιάζονταν στους θνητούς ως πραγματικοί θεοί;...


Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου