//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Ανακοινώνεται σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη για τον Αριστοτέλη

Ανακοινώνεται σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη για τον Αριστοτέλη


Στο πρανές του βόρειου λόφου στα αρχαία Στάγειρα εντοπίστηκε ο τάφος του κορυφαίου φιλοσόφου αλλά και το ηρώο που είχε δημιουργηθεί προς τιμήν του από τους συμπολίτες του. Η επίσημη ανακοίνωση για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη θα γίνει το μεσημέρι από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας κ. Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ’ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. 

Η σύμφωνα με τον Αθήνα 9.84 ανακοίνωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου για τον Αριστοτέλη, το οποίο διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα 2.400 χρόνια από την γέννησή του. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και σε αυτό μετέχουν εκατοντάδες επιστήμονες από 41 χώρες. «Το θέμα της ανακοίνωσής μου είναι ακριβώς αυτό: Ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα», λέει στον Αθήνα 9.84 ο κ. Κώστας Σισμανίδης. 

Όπως εξηγεί στην αρχαιολογική περιοχή δεσπόζουν δύο λόφοι και έχουν ανασκαφεί η αρχαία αγορά, ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς και στην ίδια ευθεία με αυτά το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη. «Είναι ένα ιδιαίτερο κτίσμα αψιδωτό, πεταλόσχημο με νοητές διαστάσεις τετραγώνου 10 επι 10. Υπάρχει ένα ψηφιδωτό δάπεδο, μια εξαιρετική μαρμαροαπόθεση και στο κέντρο , σε μια κενή επιφάνεια , πρέπει να ήταν στημένος βωμός, όπου έχουμε βρεί στάκτες», λέει ο κ. Σισμανίδης και σημειώνει ότι για το εύρημα αυτό είναι ασύμβατη η όποια άλλη χρήση. 

«Εάν συνδυάσουμε τα ευρήματα με τις αρχαίες πηγές για τον τάφο του Αριστοτέλη τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία». Επισημαίνει ότι, οι κάτοικοι στα αρχαία Στάγειρα είχαν τιμήσει ως ήρωα τον φιλόσοφο και νομοθέτη, ο οποίος ήταν και ο δεύτερος οικιστής της πόλης. 

Μάλιστα είχε μεσολαβήσει στον Φίλιππο της Μακεδονίας για να κτιστούν εκ νέου τα Στάγειρα τα οποία είχαν καταστραφεί. Η σημερινή ανακοίνωση του κ. Σισμανίδη περιλαμβάνει τις λεπτομέρεις της ανασκαφής ενώ ο ίδιος ετοιμάζει μια τρίτομη επιστημονική έκδοση για τα ευρήματα στα Στάγειρα.


Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου