//
"Ό,τι βλέπουμε δεν είναι παρά ένα όνειρο μέσα σε όνειρο".[Edgar Allan Poe] - "Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά".[Friedrich Nietzsche] - "Το μυστήριο υπάρχει σ’ αυτή τη ζωή. Η πραγματικότητα είναι στην άλλη".[Max Jacob] - "Αν οι πύλες της αντίληψης εξαφανίζονταν όλα θα φανερώνονταν στον άνθρωπο όπως και πραγματικά είναι, άπειρα".[William Blake] - "Από τη μεταφυσική ανάγκη μιας υπερανθρώπινης στοργής ανακαλύψαμε το Θεό. "[ΟΙ ΠΑΝΘΕΟΙ] - "Το αρχαιότερο και βαθύτερο συναίσθημα του ανθρώπου είναι αυτό του φόβου, και ο αρχαιότερος και βαθύτερος φόβος είναι αυτός για το άγνωστο".[H.P. Lovecraft] - "Προτιμώ να ζω σ' έναν κόσμο όπου η ζωή περιτριγυρίζεται από μυστήριο, παρά να ζω σ' έναν κόσμο τόσο μικρό που το μυαλό μου θα μπορούσε να τον κατανοήσει."[Harry Emerson Fosdick] - Απόκτησε αρκετές ΓΝΩΣΕΙΣ για να μπορείς να δεις τα πράγματα με τα μάτια ενός ερευνητή, δίχως να σε τυφλώνουν ούτε οι δεισιδαιμονίες της άγνοιας ούτε οι προκαταλήψεις της επιστήμης [H.P. Lovecraft] - "Η φωτογραφία είναι η όψη ενός μεγάλου μυστηρίου. Όσα περισσότερα βλέπουμε,τόσα λιγότερα ξέρουμε".[Ansel Adams]
Νέα
Loading...

Οσο πιο... κοντά η Γη με τον Ηλιο

Οσο πιο... κοντά η Γη με τον Ηλιο

Καλλιτεχνική αναπαράσταση με την απόσταση της Γης από την Ηλιο κατά το περιήλιο


Μπορεί να βρισκόμαστε μέσα στο καταχείμωνο, όμως το πρωί της Κυριακής η Γη έφτασε στην ελάχιστη απόστασή της από τον Ηλιο.

Το φαινόμενο, που σημειώθηκε χθες στις 07.18 ώρα Ελλάδας, ονομάζεται περιήλιο και αναφέρεται στο σημείο στο οποίο ο πλανήτης μας και ο Ηλιος βρίσκονται στην κοντινότερη μεταξύ τους απόσταση.

Εκείνη τη στιγμή το κέντρο της Γης απείχε από το κέντρο του Ηλιου 147.100.176 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια χιλιόμετρα λιγότερα σε σύγκριση με τον Ιούλιο, όταν η Γη θα φτάσει στο λεγόμενο «αφήλιο», το σημείο δηλαδή κατά το οποίο τα δύο σώματα θα βρίσκονται στη μεγαλύτερη μεταξύ τους απόσταση (152.103.776 χιλιόμετρα).

Από τη στιγμή που η Γη θα περάσει από το περιήλιο, θα αρχίσει σιγά σιγά να απομακρύνεται για να φτάσει στο αφήλιο στις 4 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η απόστασή μας από τον Ηλιο δεν είναι σταθερή, καθώς ο πλανήτης μας δεν κινείται σε κυκλική, αλλά σε ελαφρώς ελλειπτική τροχιά, με την απόκλισή της από έναν τέλειο κύκλο να είναι μόλις 2% και να μη διακρίνεται με γυμνό μάτι.

Πολλοί ωστόσο αναρωτιούνται πώς γίνεται η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στον Ηλιο και στη Γη να σημειώνεται μέσα στην καρδιά του χειμώνα... Και αυτό επειδή μια συνήθης παρανόηση είναι ότι οι εποχές του χρόνου στον πλανήτη μας καθορίζονται από την απόστασή του από τον Ηλιο.

 Στην πραγματικότητα, αυτό που προκαλεί την εναλλαγή των εποχών είναι η κλίση 23,5 μοιρών του άξονα της Γης, με αποτέλεσμα ο Βόρειος Πόλος του πλανήτη να «λούζεται» από το ηλιακό φως κατά τους έξι ζεστούς μήνες, όπου η μέρα έχει και τη μεγαλύτερη διάρκειά της -της άνοιξης και του καλοκαιριού- και να βυθίζεται στο κρύο κατά τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πλησιέστερα και μακρινότερα σημεία της Γης από τον Ηλιο, αν και δεν δημιουργούν τις εποχές, επηρεάζουν τη διάρκειά τους.

 Δηλαδή, όταν ο πλανήτης μας φτάνει στο κοντινότερο σημείο, τότε κινείται ταχύτερα σε τροχιά γύρω από τον Ηλιο, με ταχύτητα 30,3 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο (1 χλμ./ δευτερόλεπτο ταχύτερα σε σύγκριση με όταν περνά από το μακρινότερο σημείο τον Ιούλιο).

Αρα ο χειμώνας του βόρειου ημισφαιρίου (και το καλοκαίρι του νότιου ημισφαιρίου, στο διάστημα Δεκέμβριος - Μάρτιος) είναι η μικρότερη εποχή του χρόνου.


Λιγότερο φως
 
Επίσης ένας μακρινός Ηλιος σημαίνει λιγότερο ηλιακό φως για τον πλανήτη μας. «Κατά μέσο όρο σε όλο τον πλανήτη η ηλιακή ακτινοβολία, που φτάνει στη Γη κατά το αφήλιο, είναι περίπου 7% λιγότερο έντονη σε σύγκριση με το περιήλιο», ανέφερε ο Ρόι Σπένσερ του Παγκόσμιου Κέντρου Υδρολογίας και Κλίματος (GHCC) της NASA.

Η αποστολή Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας μελετά τον κομήτη 67P/ Churyumov-Gerasimenko και ανέμενε ότι στο περιήλιο η δραστηριότητά του θα ήταν στο υψηλότερο σημείο. «Το περιήλιο είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ημερολόγιο κάθε κομήτη και πόσω μάλλον για την αποστολή του Rosetta, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος ακολουθεί έναν κομήτη από κοντά, καθώς περνά από αυτήν τη φάση στο ηλιακό σύστημα», ανέφερε ο επιστήμονας της αποστολής Rosetta, Ματ Τέιλορ.

Το περιήλιο και το αφήλιο δεν σημειώνονται κάθε χρόνο την ίδια ημερομηνία αλλά ούτε και οι εποχές αφού ο άξονας της Γης ταλαντώνεται σαν σβούρα με περίοδο περίπου 26.000 ετών. Τι σημαίνει αυτό; Αν και η τροχιά της Γης γύρω από τον Ηλιο θα παραμείνει σχεδόν η ίδια, σε μερικές χιλιάδες χρόνια οι εποχές θα έχουν μετακινηθεί αρκετά στο ημερολόγιο.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

via
Share on Google Plus
    Comment
    Comment via facebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου