ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Ανθρώπινοι εγκέφαλοι που βρίσκονταν ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΑΚΡΙΑ επικοινώνησαν μέσω Διαδικτύου!


Σε ένα πρωτοποριακό επίτευγμα προχώρησε διεθνής ομάδα νευροεπιστημόνων και μηχανικών ρομποτικής....


Κατάφεραν να καταστήσουν εφικτή την επικοινωνία μεταξύ εγκεφάλων ανθρώπων που βρίσκονταν σε μακρινές αποστάσεις.

Ένας άνθρωπος σκέφτηκε τη λέξη «γεια» κι ένας άλλος 8.000 χιλιόμετρα μακριά την άκουσε μέσα στο δικό του κεφάλι...Δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ούτε θέμα κάποιας κινηματογραφικής ταινίας.

Είναι το καινοτόμο επίτευγμα ξένων επιστημόνων οι οποίοι κατάφεραν να εξελίξουν την επικοινωνία με τη χρήση ειδικών συσκευών. Μετέφεραν το μήνυμα διαδικτυακά χωρίς να παρεμβεί εκφώνηση ή πληκτρολόγηση απο τον έναν εγκέφαλο στον άλλο!

«Η επιστήμη έχει πλέον τη δυνατότητα να αντιληφθεί τι ακριβώς σκέφτεται ο εγκέφαλος, αλλά και να μεταδώσει πολύ λεπτομερή σήματα στον εγκέφαλο μέσω μηχανημάτων, χωρίς ο άνθρωπος να χρειαστεί ν΄ανοίξει το στόμα του, ή καν να ανοιγοκλείσει τα μάτια του», εξήγησε στο Star ο νευρολόγος, Μιχάλης Βικελής.

Κι ενώ μέχρι τώρα ειδικά ηλεκτρόδια που προσαρτούνταν στο κρανίο έδιναν εντολές για να εξυπηρετηθούν άνθρωποι που ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια, τώρα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, οι ερευνητές μεταφράζουν τη λέξη «γεια», σε δυαδικό κώδικα πληροφορικής και το αποτέλεσμα στέλνεται με ένα e-mail,στον εγκέφαλο του δεκτή.

«Ενώ γνωρίζαμε ότι με μαγνητική διέγερση μπορούμε να δώσουμε μια αδρή εντολή στον εγκέφαλο να κάνει κάτι π.χ να κουνήσει ένα μέλος του σώματος, τώρα αυτή η εντολή δόθηκε με τόσο λεπτομερή τρόπο, ώστε ο εγκέφαλος έλαβε το μήνυμα μιας λέξης!», συμπληρώνει ο Μιχάλης Βικελής.

Οι φωτογραφίες αυτές που δημοσιευτήκαν στο επιστημονικό περιοδικό plos one επιβεβαίωσαν το πείραμα και οι καθηγητές που συμμετείχαν μίλησαν για ένα σημαντικό βήμα στην ανθρώπινη επικοινωνία.




Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο

Ταξίδι στο Ανεξήγητο.Ένα ταξίδι στον κόσμο του ανεξήγητου, του μυστηρίου και της αναζήτησης